BiH Udarno Vijesti

Platili čarter let da deportuju Abu Hamzu

Deportacija Karaj Kamela, zvanog Abu Hamza, koji je u oktobru protjeran iz BiH u Tunis, koštala je 7.500 eura, a u cijenu je uračunat specijalni čatrer let iz Sarajeva u Tunis i policijska pratnja dvojice policajaca, potvrđeno je u Službi za poslove sa strancima BiH.

Karaj Kamel je osuđeni ubojica kojeg su obavještajne službe BiH, nakon što je odležao kaznu zatvora u Zenici, proglasili osobom opasnom po nacionalnu bezbjednost.

“Imamo veliki problem s prisilnim deportacijama osoba koje su opasne po bezbjednost. Slučaj Kamela najdrastičniji je primjer. Po propisima takve osobe se moraju poslati u pratnji dva policajca. U ovom slučaju smo morali uplatiti i specijalni čarter avion jer nije bilo dostupnih avio-linija“, kazao je Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslova sa strancima BiH.

Osim Kamela u prošloj godini avionom je iz BiH deportovano još sedam osoba. Deportacija Othmana Elfarahatija, koji je bio proglašen prijetnjom po nacionalnu sigutrnost i koji je protjeran u Egipat, koštala je 10.000 KM. Po 1.300 KM koštala je deportacija u Ukrajinu i Moldaviju, dok je zajednička deportacija četiri Pakistanca poreske obveznike koštala ukupno 7.000 KM.

“U ove cijene uračunata je samo karta u jednom pravcu u zemlje odakle dolaze. Na ovu cifru treba još dodati po dvije povratne karte za policajce u pratnji, kao i noćenje policajaca u tim zemljama i njihove dnevnice”, kazao je Nizam.

Karaj Kamel je u Imigracioni centar došao u aprilu 2011. godine nakon što je u Zenici odslužio zatvorsku kaznu. Iako je proglašen osobom opasnom po nacionalnu bezbjednost BiH, Kamel je u Imigracionom centru proveo više od sedam mjeseci. Svaki dan borvka u Imigracionom centru budžet BiH košta oko 30 eura. Po ovoj računici budžet BiH je za sedmomjesečni smještaj Abu Hamze izvdvojio 6.300 eura i još dodatnih 7.500 eura za njegovu deportaciju.

“Nažalost, mnogi koji dođu u Imigracioni centar na sve moguće načine nastoje prikriti svoj identitet i ostati što duže kako bi kupili vrijeme. To sve košta. Najbolje i za nas i za BiH je da ileglani imigranti, posebno oni koji su opasni po bezbjednost, uopšte ne dođu u BiH”, kazao je Izet Nizam.

U toku 2011. godine iz BiH je protjerano ukupno 684 lica, a od toga prisilnio 24, a 300 osoba je dobrovoljno napustilo BiH, dok je još 300 otišlo iz BiH uz pomoć Službe za strance BiH.

 

Nezavisne/Informer.ba