BiH Udarno Vijesti

Plavšić: Mladić treba da preuzme krivicu

Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske, osuđena za zločine protiv čovječnosti, pozvala je bivšeg vođu Vojske RS Ratka Mladića da preuzme krivicu.

Plavšićeva je u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika NIN navela da se Mladić toliko dugo skrivao, a da ona ne bi proživjela niti jednu njegovu noć u bjekstvu ni zbog sebe, a ni zbog srpskog naroda.

Očekivala sam od tih muškaraca, heroja, da će reći: ‘Idemo tamo, staćemo na crtu Haškom tribunalu i kazati – kriv sam ja, samo ja i niko drugi, najmanje srpski narod‘. “To sam ja očekivala od njih“, rekla je ona.

Bivša predsjednica RS takođe je rekla da nije sklopila nagodbu sa Tribunalom u Hagu.

U optužnici piše da je (bivša glavna tužiteljka Karla) Del Ponte tražila doživotnu kaznu jer sam odbila svjedočenje. Sada se Dobrica Ćosić poziva na izjavu (bivše američke državne sekretarke) Madlen Olbrajt da sam sprovodila Dejtonski sporazum i da je to najbolji dokaz da sam američki čovjek i izdajnik“, rekla je ona.

Plavišić je poručila Ćosiću da ne boluje od Alchajmerove bolesti i da on nema legitimitet da ocjenjuje ko je izdajnik.

Ćosić, koji je bio u vrhu komunističkog režima, kada je 30.000 Srba ubijeno 1944, nema legitimitet da bude zabrinut za uništenje srpskog identiteta. Dobro se sjećamo ko je bio Ćosić i ko je obilazio Goli otok. Samo on neka ne brine o identitetu nacije, jer je on uništen u njegovo vrijeme“, kazala je Biljana Plavšić u intervjuu za NIN.

 

Informer.ba