Crna hronika Vijesti

Pljačkaši fiktivno bili prijavljeni na adresi Predsjedništva BiH

Više ljudi koji su svojevremeno otkriveni u teškoj pljački fiktivno su bili prijavljeni na adresi Predsjedništva BiH, rekao je danas u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović. Prema Novićevim riječima, kako bi se, između ostalog, onemogućilo fiktivno prijavljivanje i ovakve zloupotrebe, što je i bezbjednosno pitanje za BiH, Ministarstvo civilnih poslova pripremilo je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.
Govoreći na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, koja je podržala predloženi zakon, Nović je negirao ocjene članova Komisije iz SDA i SDP da se predloženim izmjenama i dopunama kojima se traži predočavanje određenih dokumenata kako bi građani prijavili prebivalište ili boravište zadire u slobodu građana i slobodu kretanja.

Nović je negirao i tvrdnje da se tražnjem dokaza o vlasništvu ili podstanarskog ugovora kao uslova za prijavu prebivališta ili boravka, kako to predviđa predloženi zakon, onemogućavaju izbjegla i raseljena lica da se prijave na prijeratnim adresama stanovanja.

Prema njegovim riječima, na raseljena lica i povratnike primjenjivaće se odredba iz aktuelnog zakona da za njih ostaje da važi prijava prebivališta prije sukoba.

Nović je dodao da je u toku procedura za uvođenje novih ličnih karata za građane BiH koja će obuhvatati nove bezbjednosne provjere, kao što je slučaj pri izdavanju biometrijskog pasoša.

Lazar Prodanović iz SNSD-a istakao je da zloupotrebe prilikom prijavljivanja prebivališta ili boravišta ne čine izbjegla i raseljena lica, već oni koji predstavljaju opasnost po bezbjednost BiH.

Treba naći mehanizam da se ubuduće izbjegne fiktivno prijavljivanje“, zaključio je Prodanović.

Svoje mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH izdvojili su predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović iz SDA, te članovi Komisije iz SDP BiH Denis Bećirović i Saša Magazinović.

Ustavnopravna komisija zaključila je danas da je Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom, ali nisu podržani principi ovog zakonskog prijedloga.

U raspravi o predloženom zakonu Denis Bećirović iz SDP-a BiH ustvrdio je da je Zakon o praznicima Republike Srpske neustavan, na što mu je Aleksandra Pandurević iz SDS-a odgovorila da on kao predsjedavajući najvišeg zakonodavnog tijela BiH treba da poštuje entitetske zakone i zakone BiH.

Pandurevićeva je podsjetila Bećirovića da je Ustavni sud RS, na zahtjev Kluba Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima, utvrdio da je taj zakon ustavan.

Ne može nečija lična ocjena biti iznad odluke Ustavnog suda“, istakla je Pandurevićeva.

Prijedlogom zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika BiH preciziraju se vjerski praznici za četiri konfesije u BiH.

Donošenje zakona o vjerskim praznicima za pravoslavne i katoličke vjernike obaveza je BiH na osnovu sklopljenih i ratifikovanih sporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Svetom stolicom.

 

Vijesti.ba/Informer.ba