Crna hronika Vijesti

Pljačkaši uhapšeni, ukradenih 25.000 maraka nije pronađeno

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo rasvijetlili su dvije pljačke poslovnice ”Intesa SanPaolo banke”, smještene u sarajevskom naselju Ciglane, a koje su se dogodile u proteklih mjesec dana, a iza brave su završili 31-godišnji Amer Dautović iz Sarajeva i pet godina stariji Vlado Marić iz Sarajeva, nastanjen u Čapljini.

Pljačku snimile kamere

Kako je ”San” ranije pisao, prva pljačka dogodila se 14. maja, kada je nestalo oko 15.000 maraka, a druga nepun mjeseca kasnije, tačnije 8. juna, kada su razbojnici odnijeli 10.000 maraka. Kako saznajemo, Amer Dautović je pljačkao, dok je Vlado Marić imao ulogu pomagača u bijegu. Navodno, Marić bi automobilom dovezao Dautovića pred banku. Ovaj bi razoružao zaštitare i uz prijetnju da će pucati pokupio bi novac, nakon čega bi ponovo sjeo u vozilu u kojem ga je Marić čekao.

Interesantno je da su oba slučaja Dautovića snimile kamere. Međutim, istražiteljima tokom istrage to i nije bilo od neke velike pomoći, budući da je bio maskiran. Prema nezvaničnim informacijama, policija je krunske dokaze pronašla pretresom nekoliko objekata na više lokacija, a koje je koristio Dautović. Izvor ”Sana” blizak istrazi otkrio nam je da je policija, između ostalog, pronašla fantomke, zatim ženske najlon čarape koje je Dautović navlačio na glavu, torbu u koju je stavljao novac, rukavice, te sunčane naočale.

Gdje je novac?

Stisnut jakim i neoborovim dokazima, Dautović je, kako saznajemo, u cijelosti priznao krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Navodno, prilikom saslušanja u službenim prostorijama, istražiteljima je otkrio da je u sve imao prste umiješane i Marić, te je i on nedugo poslije uhapšen. Međutim, i pored toga, ukradeni novac još uvijek nije pronađen.

Kako su saopćili iz MUP-a Kantona Sarajevo, o cijelom slučaju je obaviješteno i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, a protiv osumnjičenih će biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Ko je odnio 18.000 maraka?

Inače, poslovnica ”Intesa SanPaolo banke” na meti razbojnika bila je i prije dvije godine, tačnije krajem juna 2009. godine, kada je nestalo 18.000 maraka. Scenario pljačke je bio identičan kao i u podljednja dva slučaja. Maskirani i naoružani razbojnik je upao u poslovnicu i uz prijetnju pištoljem je odnio plijen. Ovo razbojništvo još uvijek nije rasvijetljeno.

 

San/Informer.ba