Svijet Vijesti

Po indeksu medijskih sloboda od 179 zemalja, BiH na 58. mjestu

Po indeku medijskih sloboda od 179 zemlja  BiH se nalazi na 58. mjestu, navodi se u izveštaju organizacije “Reporteri bez granica”.

U izvještaju “Indeks medijskih sloboda u svjetu 2011-2012” zemlje su svrstane u pet kategorija – dobra situacija, zadovoljavajuća situacija, uočljivi problemi, teška situacija i veoma teška situacija.

Od Srbije su bolje plasirane BiH (58. mjesto) i Hrvatska (68), dok su lošija mjesta zauzele Makedonija (94), Albanija (96) i Crna Gora (107).

Od susjednih zemalja najbolje je plasirana Mađarska, koja je zauzela 40. mjesto, Rumunija je na 47, dok je Bugarska na 80. mjestu.

Sudski zvaničnici, od kojih su mnogi slabo obučeni i korumpirani, zajedno s vladom, više su zainteresovani za uznemiravanje medija nego za okončanje pravnog nekažnjavanja onih koji prijete i fizički napadaju novinare“, navodi se u izveštaju.

U izvještaju se ističe da je slična situacija u BiH, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji, koja je izgubila 40 odsto svojih medija zatvaranjem “Plus produkcije”, kompanije u čijem su vlasništvu bili tri dnevnika i vodeća privatna TV stanica.

Prema navodima iz izvještaja, ekonomska kriza je povećala probleme sa kojima se suočavaju mediji na Balkanu i doprinijela je njihovom korištenju za privatne ili kriminalne interese, nelojalnoj konkurenci i autocenzuri sve većeg broja novinara.

Prvo mjesto u “Indeksu medijskih sloboda” zauzele su Finska i Norveška, dok su na začelju Iran, Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

 

Srna/Informer.ba