BiH Udarno Vijesti

Poboljšanje vremena tek oko 21. februara

Širom BiH jutros su izmjerene ekstremno niske temperature vazduha koje su dosezale do -27,6 stepeni Celzijusovih, a meteorolozi za naredne dane prognoziraju i dalje novi hladni talas uz snježne padavine.

Oni prognoziraju da će sutra temperature na istoku zemlje biti slične jučerašnjim, dok će na zapadu, zbog oblačnosti, biti manje mraza.

Međutim, orijentacione prognoze koje se rade na bazi stogodišnje statistike pokazuju da bi do blagog porasta temperatura i potpunog prestanka padavina trebalo doći tek oko 21. februara. To će se, kako kažu, desiti bez naglog porasta temperatura koje bi dovele do naglog topljenja snijega.

Nebojša Kuštrinović, član Savjeta za klimatske promjene BiH, je kazao da nas od tada očekuje ugodnija zima uz postepeno topljenje snijega, a početkom marta i dosta više temperature.

On je kazao da nas u narednim danima očekuje novi hladni talas, pa se već danas očekuje novi snijeg, a posebno će nepovoljno biti na visoravnima i na području Hercegovine gdje će biti jakog vjetra.

“U dane vikenda slijedi oblačno i snježno vrijeme uz i dalje niske temperature, a smirivanje vremena treba očekivati od utorka i srijede, ali i dalje uz niske temperature, sa slabim provijevanjem snijega”, kazao je Kuštrinović.

On je dodao da su za ovu specifičnu situaciju sa vremenom krive klimatske promjene i globalno zatopljavanje.

Milica Đorđević, dežurni sinoptičar u Hidrometeorološkom zavodu RS, kazala je da je najhladnije juče bilo u Sokocu, gdje je izmjereno čak minus 27,6 stepeni Celzijusovih, ali je istakla da to nije rekordno niska temperatura, jer je u ovom mjestu 2000. godine izmjereno čak minus 31,6 stepeni. Govoreći o vremenu narednih dana Đorđevićeva je rekla da se okvirno nove padavine očekuju oko 15. februara, kada se očekuje i manje hladno vrijeme, nakon čega se opet nastavljaju hladnoće.

Ona je objasnila da je hladan vazduh stigao sa Arktika preko Sibira, i kada se uspostavi takvo strujanje, dobije se sibirski anticiklon, odnosno polje visokog pritiska koje zahvata veći dio Evrope i održava hladan vazduh i niske temperature.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH rekli su da će obilnije padavina biti u noći na subotu, a sredinom dana i poslijepodne na krajnjem jugu zemlje su moguće kiša i susnježica.

  • 42,5 C najniža temperatura u BiH na Mrazištu na Igmanu u januaru 1963. godine
  • 28,4 C najniža izmjerena temperatura u Banjaluci iz 1947. godine
  • 26,4 C najniža temperatura izmjerena u Sarajevu iz 1942. godine

Nezavisne/Informer.ba