Svijet Udarno Vijesti

VIDEO: Pobunjenici napali kapiju Gadafijeve palače

Libijski pobunjenici napali su u utorak kapiju na ogradi oko rezidencije libijskog lidera Moamera Gadafija u Tripoliju Bab el-Azizija, dok se žestoke borbe vode i u blizini hotela Riksos, gdje su smješteni strani novinar.

Kako javljaju agencije u pojačanje pobunjenicima stiglo je oko 2.000 boraca iz Misrate.

“Revolucionari pokušavaju ući kroz Staru kapiju sa zapadne strane. Ako uspiju, sukobi će se prenijeti u unutrašnjost kompleksa”, izjavio je jedan pobunjenik za arapski televizijski kanal “El-Arabija”, koji izvještava da grad, u niskom letu, nadlijeću NATO avioni i da se s prostora Gadafijevog uporišta čuju eksplozije, prenio je Reuters.

Britanski “Skay News” izvještava da se nad prostorom u kome se nalazi Gadafijeva rezidencija izvija gust dim nakon što su NATO snage izvele zračni napad.

Alijansa je u međuvremenu potvrdila da je danas rasporedila avione u Tripoliju, ali ne i da je izvela napad na prostoru Bab el-Azizija, gdje se, kako se smatra, nalazi libijski lider.

Gadafijevu bazu, koja se prostire na šest kvadratnih kilometara u južnom dijelu prijestolnice, čine njegove privatne odaje, vojne kasarne i drugi objekti.

Istovremeno, arapska televizija “El-Džazira” javlja da pobunjenici napreduju i na istoku zemlje ka naftnom terminalu Ras Lanuf, nakon što su zauzeli priobalni grad Ageila.

Dok pobunjenici brzo napreduju u preuzimanju kontrole nad gradovima duž zapadnog dijela libijske obale, gdje su jučer uspjeli zauzeti veći dio Tripolija, do sada su imali manje uspjeha na istoku zemlje, gdje Gadafijeve snage štite ključne naftne centre.

U međuvremenu, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da hitno usvoji novu rezoluciju kojom bi se odblokirale milijarde dolara zamrznutih libijskih sredstava kako bi se finansirala obnova Libije u periodu nakon odlaska Gadafija s vlasti.

Pored toga, italijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini saopćio je da će se italijanski premijer Silvio Berlusconi sutra sastati s liderom libijskog pobunjeničkog Prijelaznog vijeća Mahmudom Džibrilom u Milanu, a za sada nisu poznati detalji ovog sastanka.

Za sutra je najavljeno da će se Berlusconi sastati i s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u Parizu, javio je AP.

 

Fena/Informer.ba