Svijet Udarno Vijesti

Pobunjenici odveli iz Tripolija petoricu zarobljenih Srba

Petorica srpskih državljana, zadržanih u Libiji, prebačeni su danas iz Tripolija u grad Zintan zbog bezbjednosnih razloga, preneseno je predstavnicima Ambasade Srbije u Tripoliju koja je uspostavila kontakt sa novim vlastima.

Predstavnici nove vlasti izrazili su punu spremnost za saradnju i najavili mogućnost da predstavnici Ambasade Srbije u narednih nekoliko dana posjete državljane Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je kontaktiralo porodice ovih državljana radi pribavljanja što više informacija o okolnostima njihovog odlaska i angažovanja u Libiji.

Ministarstvo je posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava u Njujorku, Parizu, Berlinu i Londonu stupilo u kontakt sa diplomatskim predstavništvima Libije u tim prijestonicama, kako bi isposlovalo pružanje konzularno-pravne zaštite.

Misija Srbije u Ženevi kontaktirala je sa istim zahtjevom i Međunarodni crveni krst, gdje je potvrđeno da će se zahtjev Srbije odmah dostaviti njihovom predstavništvu u Tripoliju, navedeno je u saopštenju.

Dvojica novinara ruskog lista “Kosmomolska pravda” uspjela su da dođu do petorice Srba, koje su zarobili libijski pobunjenici pod optužbom da su plaćenici-snajperisti.

Novinari Aleksandar Koc i Dimitrij Stešin navode da je riječ o Zoranu Nikoliću i Nedeljku Milanoviću iz Lazarevca, Miloradu Đuniću iz Loznice, Miliću Martinoviću iz Aranđelovca i Vojislavu Nićiforoviću iz Beograda, koji borave u improvizovanom pritvoru u Libiji, gdje spavaju na podu, ali se prema njima pobunjenici ophode korektno, ne tuku ih i daju im hranu.

Ruski novinari su do njih uspjeli da dođu pošto su intervjuisali pobunjeničkog zapovjednika aerodroma u libijskoj prijestonici Abdulakima Abdulgarada.

Otac jednog od zarobljenih Milan Đunić rekao je za B92 da se njegov dvadesetsedmogodišnji sin Milorad nikada nije bavio poslovima koji su vezani za vojsku ili za naoružanje, već da je u Libiju otišao kao građevinski radnik.

Moj sin nije radio ovde i otišao je u inostranstvo da radi 12. avgusta. Mislio je da ide u inostranstvo i tako nam je rekao da će da ide, ali nismo znali gdje. Rekao je da će se nekim građevinskim poslom baviti”, rekao je Milan Đunić.

 

Srna/Informer.ba