Svijet Vijesti

Pobunjenici opkolili naftno središte,Gadafi poziva na ‘odlučujuću bitku’

Libijski pobunjenici opkolili su istočno naftno središte u Bregi. Pod njihovom kontrolom se nalaze neki dijelovi grada čije osvajanje bi obilježilo porast kampanje za svrgavanje s vlasti Moammara Gaddafija rekao je jedan od glasnogovornika pobunjenik.

Također je spomenuo da su pobunjenici infiltrirali južni i istočni dio Brege, a pod njihovom kontrolom se nalazi istočno stambeno područje.

– Članovi revolucionarnog odbora su vidjeli neke Gaddafijeve vojnike unutar Brege, ali brojčano su mnogo manji nego prošle sedmice, rekao je isti izvor.

Francuska je saopćila da su pobunjenici preuzeli grad u potpunosti, ali Tripoli to poriče. Libijski lider obećao je da će se nastaviti boriti, govoreći kako je došlo vrijeme za odlučujuću bitku za Libiju, prenosi u srijedu Reuters.

Mi ćemo se boriti i braniti, s muškarcima, ženama i djecom. Došlo je vrijeme za odlučujuću bitku. Nama ne treba oružje“, rekao je libijski lider.

Njegovo obraćanje je prikazano na libijskoj televiziji. To je bio Gaddafijev peti govor u 12 dana i urađen je tako da bi se prikazalo kako on još uvijek uživa veliku podršku.

Glasnogovornik pobunjenika je rekao da je slušao presretene radio razgovore između Gaddafijevih pobornika u Bregi koji su sugerisali da im nestaje hrane i oružja. Helikopteri NATO-a napali su vojne konvoje koji su željelu dostaviti zalihe za Gaddafijeve trupe. Borba za Bregu, koja bi osigurala pristup velikom dijelu libijske istočne naftne mreže, nastala je iz tajnih razgovora između američkih i libijskih zvaničnika.

 

Fena/Informer.ba