Svijet Udarno Vijesti

Pobunjenici pred jednim od posljednjih Gadafijevih uporišta

Na hiljade pobunjenika skupilo se oko pustinjskog grada Bani Valid, na oko 140 kilometara jugoistočno od Tripolija, prenijela je agencija AP.

Ne želimo da uđemo u Bani Valid dok nas pleme Varfala ne pozove“, rekao je jedan od pobunjeničkih komandanata Ismail el-Đitani, koji je izrazio nadu da niko neće poginuti.

Ne želimo da upotrijebimo oružje. Ali ako Gadafijevi sljedbenici pucaju na nas uzvratit ćemo vatrom, naravno“, rekao je Đitani.

Pobunjeničke snage kontroliraju gotovo 90 posto libijske teritorije, međutim još ne mogu da proglase konačnu pobjedu dok je Moamer Gadafi u bjekstvu.

Libijski pobunjenici dali su do 10. septembra rok za predaju progadafijevim gradovima, u koje spadaju Sirt, Bani Valid, Džufra i Sabhe.

Ujedinjene nacije spremne su da pomognu novoj libijskoj vlasti u pripremama za izbore, izjavio je danas u Tripoliju izaslanik UN Ian Martin, prenijela je agencija AFP.

Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, Martin, doputovao je u subotu u Tripoli radi razgovora s lokalnim zvaničnicima na koji način UN može da im pomogne u predstojećim mjesecima.

Martin je rekao da je “još rano za detalje” vezane za izborni sistem, formiranje izborne komisije i druge tehničke detalje.

UN je svakako spreman da veoma brzo uradi izbornu ekspertizu radi pomoći zvaničnicima u roku koji su postavili za izbore“, rekao je Martin.

Vijeće zaduženo za izradu nacrta novog libijskog ustava bit će izabrano za osam mjeseci, uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji bi trebalo da budu održani početkom 2013. godine.

Fena/Informer.ba