Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Počela podjela Titove imovine

Ostavinska rasprava, u kojoj bi trebalo da bude podijeljena imovina nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, poslije više od dvije decenije pauze, ponovo je nastavljena.

Prvo ročište održano je krajem prošlog mjeseca pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, a naredno je zakazano za 23. decembar, pišu današnje “Večernje novosti”.

Zvanični nasljednici su supruga Jovanka, sin Miša i unuci Joška, Zlatica, Svetlana i Edvard. Na ročištu su se pojavila djeca pokojnog Titovog sina Žarka – Josip – Joška i Zlatica /iz prvog braka/ i Svetlana /iz trećeg braka/, kao i pravni zastupnici Jovanke Broz. Na ročištu se nisi pojavili ni Jovanka, ni Titov drugi sin Miša, niti unuk Edvard /Žarkov sin iz drugog braka/, koji žive u Zagrebu.

“Na ročištu smo dobili spiskove imovine koja bi trebalo da bude podeljena među naslednicima, a takvi spiskovi poslati su i Miši i Edvardu. I Jovankini zastupnici su sudu dostavili popisanu imovinu za koju traže da bude izuzeta iz podele jer tvrde da su u pitanju njene lične stvari“, kaže Joška Broz i dodaje da je na spiskovima koje su dobili bilo nakita, uniformi, ordenja, posuđa, srebrnine…

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu potvrđeno je da su se Brozovi nasljednici pojavili na suđenju, da su predložili dokaze, da je naredno ročište zakazano za decembar, i da je “ovaj proces normalizovan”, pa će se ubuduće odvijati kao i svaka druga ostavinska rasprava.

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika počela je, na Žarkov zahtjev, 14. decembra 1983. godine. Do dana današnjeg nasljednici su uspjeli da naplate samo autorska prava od maršalovih knjiga – svako je dobio ondašnjih 4.000 maraka.

Nekadašnji Četvrti opštinski sud donio je rješenje o podjeli imovine 1989. godine. Međutim, Jovanka od početka osporava to rješenje. Ustavni sud proglasio je 2000. godine Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini, koje su imovina Josipa Broza – neustavnim. Tada je otvoren novi proces u kom je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsjednika.

Jovanka Broz je do sada podnijela nekoliko podnesaka sudu, a prvi 25. septembra 1984. godine, sa spiskom svoje lične imovine. Osim mnoštva bisera i drugog nakita, na spisku su se našli i skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima /”rols-rojs”, bijeli “kadilak”, “linkoln”…/.

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se dijeliti, nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vrijedni satovi…

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrijednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov, ali se vjeruje da će on, kao i kamen sa Mjeseca, poklon američkih astronauta, ostati u vlasništvu države.

 

Srna/Informer.ba