BiH Politika Udarno Vijesti

Počela sjednica Doma narodal Parlamenta FBiH

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 13. redovna, počela je u Sarajevu.

Više novih federalnih zakona ili izmjena i dopuna aktuelnih predloženi su za razmatranje po hitnom postupku.

Dio tog proceduralnog seta su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog zakona o izmirenju obaveza Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Poslanica iz Predstavničkog doma Jasminka Durić predložila je po skraćenom postupku dopune federalnog zakona o poljoprivredi, a u istoj proceduri su predložene izmjene federalnih zakona o bankama i o lizingu te o mikrokreditnim organizacijama.

Zaštita osoba s duševnim smetnjama materija je predloženih izmjena narednog zakona.

U redovnoj parlamentarnoj proceduri su najavljene dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode te
Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

U najavljenom dnevnom redu za ovu sjednicu su i brojni zakoni koji su zasad tek u nacrtu, kao zakon o zaštiti žiranata, koji je predložila poslanica iz Predstavničkog doma Aida Čikić.

Pred delegatima Doma naroda su također izvještaji o prošlogodišnjem radu Federalne regulatorne komisije za električnu energiju, Federalnog zavoda za zapošljavanje te Radio-televizije (RTV) Federacije BiH.

U zajedničkom setu, vezanom za poslovanje RTV-a su i dokumenti: Bilans stanja i uspjeha 2008.-2011. godina, Izvještaj nezavisnog revizora za 2011. godinu te Programski plan za 2012.

Fena/Informer.ba