BiH Izdvojeno Vijesti

Počela sjednica Sabora IZ u BiH

Sjednica Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH počela je jutros u Sarajevu iza zatvorenih vrata.

Iako su se novinari prije početka sjednice okupili i tražili izjave od sabornika niko nije bio raspoložen da razgovara.

Inače, na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog, su i prijedlog amandmana na Ustav IZBiH, ali i inicijative za odluku o raspisivanju izbora za reisu-l-ulemu koje su uputili Mostarsko, Zeničko, Tuzlansko, Sarajevsko i Travničko muftijstvo.

Tema razgovora bit će i izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice za 2011. godinu i budžet za 2012. godinu, piše Dnevni avaz.

Hoće li biti odgođen izbor novog Reisa?

Sjednica Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH izaziva veliko interesiranje javnosti, ali mislim da se ništa što bi na neki način narušilo odnose unutar ove institucije neće dogoditi, kazao je Safet Softić, predsjednik Sabora IZBiH, uoči današnje sjednice ovog tijela.

Prije rasprave o amandmanima, na dnevni red uvrštena je rasprava o inicijativi Rijaseta za korjenitu izmjenu Ustava. Neki su već postavili pitanje zašto se ta inicijativa uopće našla na dnevnom redu, ali to je stvar sabornika. Također, pristigao je i jedan broj  inicijativa kojima se traži izmjena predloženog dnevnog reda, odnosno zahtijeva da se u dnevni red doda tačka koja bi podrazumijevala donošenje odluke o raspisivanju izbora za reisu-l-ulemu , navodi Softić.

Saznaje se da su inicijative za odluku o raspisivanju izbora došle iz Mostarskog, Zeničkog, Tuzlanskog, Sarajevskog i Travničkog muftijstva, i to s potpisima sabornika iz tih muftijstava.

Usvajanjem te odluke otklonile bi se sve kontroverze i špekulacije koje se dosta zlurado vežu uz ovaj izbor. Mislim da su sabornici duboko svjesni svoje odgovornosti i da neće dozvoliti da bilo ko naruši ozbiljnost institucije čiji su članovi, kaže Softić.

Za potpredsjednika Sabora IZBiH Edhema Bičakčića nije upitno da će današnja sjednica proći “u duhu propisa i Ustava IZ”.

Dosta je tačaka na dnevnom redu i pitanje je hoćemo li moći i završiti sjednicu za jedan dan. Kako god, smatram da u Saboru ima dovoljno pameti i mudrosti da se sva pitanja koja se nađu na dnevnom redu, bilo da je riječ o amandmanima ili inicijativama koje se spominju, razmotre na krajnje ozbiljan i odgovoran način, stav je Bičakčića.

Profesor na Fakultetu islamskih nauka dr. Džemaludin Latić smatra da je sve što se događa u vezi s izmjenama Ustava IZBiH “mimo islama i vjerskih interesa muslimana”.

Ja učim dovu da nam Allah dadne učenjake koji će šerijatizirati Islamsku zajednicu i da konačno naš narod izabere svoje vjerske predstavnike po islamskim propisima. Ovo što sada rade s amandmanima, nema nikakve veze s našom uzvišenom vjerom, tvrdi Latić, piše Avaz.

 

Informer.ba