Svijet Vijesti

Počele iranske mornaričke vježbe

Iran je danas počeo desetodnevne mornaričke vježbe u Hormuskom moreuzu, strateški najvažnijem kanalu za prevoz nafte.

Vojna vježbam pod nazivom “Velajat-e 90” odvija se u vrijeme povišenih tenzija između zapada i Irana zbog nuklearnog programa Islamske Republike.

Neki analitičari i diplomate vjeruju da bi Iran mogao da pokuša blokiranje ovog moreuza u slučaju rata sa zapadom, koji sumnja da Teheran pokušava da napravi atomsku bombu.

Iranski regionalni rival Izrael i SAD nisu odbacili mogućnost vojne akcije u slučaju da diplomatija i sankcije ne budu dovoljni za obustavu iranskog nuklearnog programa.

Teheran tvrdi da samo želi da proizvodi električnu energiju.

Provođenje odluke o zatvaranju Hormuskog moreuza svakako je u domenu mogućnosti iranskih oružanih snaga, ali takvu odluku treba da donesu najviše državne vlasti“, izjavio je komandant iranske mornarice Habibolah Sajari.

Iran je ranije saopštio da će odgovoriti na svaki napad akcijom usmjerenom na američke mete u regionu i Izrael, kao i da će u tom slučaju zatvoriti moreuz. Ovo je jedini pomorski put kojim su arapske zemlje Persijskog zaliva povezane sa stranim tržištima.

Iranske vlasti nisu najavile da će moreuz biti zatvoren tokom vježbi, niti je bio zatvaran tokom mornaričkih manevara u prošlosti.

 

Srna/Informer.ba