Region Udarno Vijesti

Počelo je: KFOR blokirao prelaze, a Srbi ojačali barikade

Pripadnici američkog KFOR-a blokirali su sve prilaze iz pravca centralne Srbije na područje opštine Leposavić, ne dozvoljavajući bez rigoroznih kontrola bilo kakav ulazak na Kosovo, javio je izvještač Srne.

Srbi su ojačali barikade na prilazima sjeveru Kosova. Na svim barikadama prisutan je znatan broj Srba.

Nije dozvoljen ni odlazak u južni albanski dio Kosovske Mitrovice niti dolazak iz južnog u sjeverni srpski dio ovog grada.

Najavljeno prebacivanje kosovskih carinika i policije na prelaze Jarinje i Brnjak biće obavljeno helikopterima, potvrđeno je Srni.

Srna nezvanično saznaje da su helikopteri vlasništvo Vlade Hrvatske, kao što je to bilo i 25. jula kada su kosovski specijalci Rosu upali na prelaze Jarinje i Brnjak, između centralne Srbije i Kosova.

Očekuje se da će raspoređivanje carinika i policajaca biti obavljeno tokom noći, što su potvrdili i zvaničnici Euleksa najavom da će realizacija plana, koji je usaglašen između vlade samoproglašenog Kosova, EULEX-a i KFOR-a, početi sutra.

Konferencija za novinare premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija pomjerena je sa 20.00 na 21.00 čas.

Savjet bezbjednosti UN raspravljaće danas, iza zatvorenih vrata, o stanju na Kosovu, neposredno pred početak  raspoređivanja kosovskih carinika na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje, što je izazvalo ozbiljne tenzije među Srbima u tom dijelu Kosova. Stav Srbije zastupaće šef diplomatije Vuk Jeremić.

 

Srna/Informer.ba