Crna hronika Udarno Vijesti

Počelo suđenje policajcima koji se terete da su omogućili bijeg Oliveru Knezoviću

Pred Opštinskim sudom u Livnu danas je počelo suđenje policajcima Kantonalnog suda u Širokom Brijegu Marinku Barbariću i Ivanu Bariću, koji se terete za protivzakonito oslobađanje Olivera Knezovića, osumnjičenog za ubistvo navijača Vedrana Puljića.
Policajci se terete da su 4. oktobra 2009. godine, poslije incidenata uoči fudbalske utakmice “Široki Brijeg” – “Sarajevo” u Širokom Brijegu omogućili Knezoviću da pobjegne iz pritvora.

Za krivično djelo protivzakonitog oslobađanja uhapšenog lica, koje im se stavlja na teret, predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Nada Dalipagić, advokat Barbarića, rekla je da su policajci postupali isključivo prema uputstvu i zakonu i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, te ocijenila da su pribavljeni dokazi nezakoniti i nemaju nikakvog značaja za postupak.

Osim 18 svjedoka koje je ranije predložilo Tužilaštvo u Livnu i dvojice vještaka za video-nadzor i foto-dokumentaciju, na današnjem suđenju je predloženo još šest novih svjedoka – sudskih policajaca Kantonalnog suda u Širokom Brijegu.

Knezović je iz zgrade Kantonalnog suda u Širokom Brijegu automobilom pobjegao u Hrvatsku naočigled dvojice optuženih policajaca. Po dolasku u Hrvatsku rekao je da nije ubio Puljića i da nije imao pomagača u bijegu.

Nastavak suđenja optuženim policajcima zakazan je za 9. novembra.

Kantonalni sud u Širokom Brijegu podigao je početkom ove godine optužnicu protiv Knezovića za ubistvo navijača Vedrana Puljića i pokušaj ubistva još šest lica, te izazivanje opšte opasnosti u neredima u Širokom Brijegu 2009. godine.

Knezovića od izručenja BiH štiti državljanstvo Hrvatske.

Srna/Informer.ba