BiH Udarno Vijesti

Počeo miting podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću

Na banjalučkom Trgu Krajine počeo je centralni miting podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću na kojem se, prema procjenama, okupilo više od 12.000 građana iz svih krajeva Republike Srpske.

Ratko Mladić se tereti za etničko čišćenje koje je u nekim dijelovima BiH imalo razmjere genocida, uključujući područje Srebrenice u kojoj su u julu 1995. pobijene hiljade muslimanskih muškaraca, višegodišnju opsadu i teror Sarajlija te uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Miting je počeo intoniranjem himne “Bože pravde”, a građani okupljeni na platou na Trgu Krajine nose zastave RS-a, slike Ratka Mladića, kao i ratne zastave Vojske Republike Srpske.

Učesnici mitinga nose transparente na kojima piše “Rusijo, majko”“Srbijo, maćeho”“Tadiću, izdajniče srpskog naroda! VRS”“Generale, osudiše te prije suđenja”“Ja sam Mladić, uhapsi me, Tadiću”, “Mladić – simobol srpske slobode”“Tadiću, ljago srpska”“Jasenovac – 700.000 pobijenih je li to genocid?”“Tadiću, ustašo”.

Okupljeni građani skandiraju “Tadiću, spasi Srbiju ubij se”“Ratko Mladić, Ratko Mladić”.

Učesnicima mitinga obratiće se predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banjaluka Bojan Rogić, predstavnik Udruženja “Srpske dveri” iz Beograda Srđa Nogo, general Vojske RS Milorad Kutlešić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Dražen Perendija i predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz.

Osim, rukovodstva Boračke organizacije RS, centralnom mitingu prisustvuju i potpredsjednik RS-a Emil Vlajki, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, rukovodstvo i poslanici Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini RS, predstavnici SNSD-a i DNS-a, general VRS u penzijiManojlo Milovanović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih poginulih i nestalihNedeljko Mitrović, predsjednik Saveza logoraša Branislav Dukić.

Građani koji žele da daju podršku haškom optuženiku Mladiću i izraze negodovanje zbog njegovog hapšenja, pristižu na mjesto održavanja mitinga pojedinačno, ali i organizovano autobusima iz drugih opština RS-a.

Na bini sa koje će obraćati govornici tokom protesta istaknuta je velika srpska zastava. Na obližnjoj zgradi od ranije je postavljen poster sa likom Mladića, uz tekst “Vostani, Srbine, slomljeno je krilo, ali mi pamtimo let”.

U Parku “Petar Kočić” preko puta Trga Krajine okupio se znatan broj starijih ljudi koji čekaju početak mitinga.

Dio glavne Ulice kralja Petra Karađorđevića zatvoren je za saobraćaj.

Centralni miting podrške haškom optuženiku Mladiću organizuje Boračka organizacija RS. Poziv za miting BORS je uputio svim zvaničnicima RS-a, a očekuje se prisustvo pripadnika boračkih organizacija iz svih opština RS-a.

Mitinzi podrške haškom optuženiku Mladiću već su održani na Palama, Sokocu, Han Pijesku, Foči, Kalinoviku, Nevesinju i Zvorniku.