Svijet Udarno Vijesti

Počeo samit EU-a o budžetu

Samit evropskih lidera o dugoročnom budžetu 27-člane Evropske unije počeo je sinoć u Bruxellesu, poslije tri sata kašnjenja zbog razlika u stavovima oko politike potrošnje između bogatih i siromašnijih članica Unije. 

U sporu oko budžeta su sa jedne strane bogate članice Unije, a sa druge one siromašnije koje traže veću pomoć iz budžeta, iz kojeg veći dio sredstava odlazi na finansiranje programa za podsticaj rasta manje razvijenih evropskih regiona i poljoprivrede, prenijela je agencija AFP.

Evropska komisija podržava povećanje potrošnje, tvrdeći da će prekogranične inicijative podstaći ekonomski rast i otvaranje radnih mesta, što je neophodno krizom zahvaćenoj Uniji, u kojoj živi čak pola milijarde ljudi.

Sa druge strane, britanski premijer David Cameron je pod sve većim pritiskom euroskeptika u svojoj zemlji da stavi veto na bilo koji prijedlog budžeta za period između 2014. i 2020. koji bi makar i za jedan euro premašio budžet iz prethodnog sedmogodišnjeg razdoblja od hiljadu milijardi eura, što je jednako oko jedan posto bruto domaćeg proizvoda EU-a.

Sa druge strane, očekuje se da će Poljska i Španija predvoditi grupu zemalja koje traže povećanje budžeta kako bi se podstakao ekonomski razvoj zemalja na jugu i istoku Evrope, smanjila razlika između bogatih i siromašnih članica Unije i podstaklo otvaranje radnih mjesta i privredni rast.

Fena/Informer.ba