Politika Udarno Vijesti

Počeo sastanak o IPA fondovima: BiH se nudi 200 miliona eura

Unapređenju modela koordinacije programiranja fondova iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) osnovna je tema višednevnih razgovora na visokom nivou koji su danas počeli u Sarajevu između najviših dužnosnika Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje (generalni direktor Stefano Sannino i direktor za zapadni Balkan, Pierre Mirel) s državnim i entitetskim ministrima.

S obzirom na to da smo u prethodnoj godini imali probleme u završnoj fazi s programiranjem IPA 2011., Evropska komisija je mišljenja da u ovom smislu za naredni period, 2012. i 2013. godinu, treba uraditi nešto da bi sistem bio efikasniji, koordinacija unapređena”, izjavila je novinarima pred početak sastanka direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić, dodajući da će preporuke Evropske komisije biti date nakon sastanka.

Po njenim riječima, glavni cilj je da programiranje ide glatko, da je proces poznat svima unaprijed, da su rokovi poznati, i da su se svi usaglasili tako da kad stvari dođu na tehnički operativni nivo posao može biti završen kvalitetno i u roku.

Savić naglašava da je za proces svakako potrebna politička podrška, ali nju treba imati od samog početka, tako da u kasnijim fazama ne bi bilo problema.

Predstavnici medija nisu bili u mogućnosti da prate početak sastanka i Savić je jedina učesnica koja je dala izjavu.

Kako je ranije najavljeno, diskusije će uključivati koordinaciju budućih sredstava za zemlju i region iz IPA fondova, pododbore za transport i energiju i sastanke u vezi s Elektoprenosom i koridorom 5-C.

Generalni direktor će također otvoriti izložbu Bosna i Hercegovina u EU kući. Na kraju, u četvrtak, Evropska komisija će pokrenuti programiranje IPA fondova za 2012. i 2013. godinu, te ponuditi više od  200 miliona eura bespovratne pomoći.

 

Fena/Informer.ba