Politika Udarno Vijesti

Počeo sastanak političke ”šestorke”

U Banjoj Luci je oko 16 sati počeo šesti sastanak predsjednika najjačih političkih stranaka u BiH.

Domaćin sastanka je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik a prisustvuju predsjednici stranaka, SDPBiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, HDZBiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDS-a Mladen Bosić.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je na današnjem sastanku stranačkih lidera u Banjaluci moguće postići dogovor o mnogim pitanjima.

Vjerujem da ćemo danas u kraćoj analizi sačiniti presjek onog što smo do sada uradili. Mislim da je još ostalo da se riješi pitanje Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/, ali to ide po planu s obzirom na to da pozicija direktora RAK-a pripada srpskom narodu“, rekao je Čović novinarima pred početak sastanka šest stranačkih lidera.

Čović je rekao da je optimističan u pogledu naredne teme sastanka  –  odluke Evropskog suda u slučaju “Sejdić-Finci”.

Naš stav je da ne dolazi u obzir parcijalno rješenje za tu presudu, to znači da se u paketu treba rješavati Dom naroda i Predsjedništvo BiH“, objasnio je Čović.

On je rekao da ima špekulacija o polovičnim rješenjima, navodeći da u tom pogledu dogovor nije daleko, jer je moguće praviti i asimetrična rješenja tako da budu svi zadovoljni.

Čović je dodao da će na sastanku biti riječi o budžetu i fiskalnom okviru BiH do 2014. godine, navodeći da ne vidi velikih prepreka da se o tome postigne dogovor kako bi parlament BiH do kraja marta usvojio budžet i fiskalni okvir za naredne tri godine.

Ako bi se pitanje vojne i državne imovine razmatralo u paketu ne vidim da bi trebalo biti problema“, zaključio je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić očekuje da će na sastanku biti postignut određeni napredak, te procjenjuje da je realno da se riješi pitanje vojne imovine, budžeta i fiskalnog okvira.

Što se tiče presude `Sejdić-Finci` protiv BiH stvar je delikatna, ali ako bi dogovorili principe njenog provođenja bilo bi dobro. Za nas je prihvatljivo rješenje koje će implementirati presudu, ali i riješiti hrvatski problem kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH i Dom naroda“, rekao je Ljubić novinarima.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da će se vidjeti ima li pomaka što se tiče implementacije presude “Sejdić-Finci”.

Ostala pitanja, kao što su budžet, fiskalni okvir očekujemo da se razmatraju u Vijeća ministara BiH i institucijama koje su zadužene za to“, rekao je Bosić.

Lider SDA Sulejman Tihić kaže da neki stranački lideri žele da se implementacijom presude “Sejdić-Finci” riješi pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Najjednostavnije je tu presudu provesti onako kako se predlaže iz Republike Srpske, ali se bojim da to pitanje neće biti riješeno“, rekao je Tihić.

On smatra da se može postići dogovor o vojnoj imovini i da će se u tom kontekstu pokušati riješiti i pitanje državne imovine.

Tihić je dodao da bi želio da na današnjem sastanku bude razmatrano i pitanje lokalnih izbora u Srebrenici.

 

Srna/Informer.ba