BiH Udarno Vijesti

Početkom jeseni nova poskupljenja životnih namirnica, pojeftinjenje hljeba samo marketinški trik

Nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica sigurno će se dogoditi početkom jeseni, izjavio je sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača “ZIP” iz Sarajeva Mesud Lakota.

Lakota je naveo da je pojeftinjenje hljeba marketinški trik, jer se sigurno neće dugo zadržati smanjenje cijene od desetak feninga, dok su pad cijena pšenice i brašna, stagnacija cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih prerađevina, samo trenutnog karaktera.

Lakota ističe da poskupljenja koja su se događala ranije u ovoj godini nisu bila realna i predstavljala su ekstra profit, te da su se neki odlučili na određena pojeftinjenja, koja će se zadržati mjesec-dva, da bi nakon toga ponovno išli sa novim podizanjem cijena.

Polubijeli i narodni hljeb od 400 grama sarajevske pekare “Klas” od danas su jeftiniji za 0,15 KM i iznose 1,15 KM, umjesto dosadašnjih 1,30 KM, kako je i najavljeno prije nekoliko dana, prenose federalni mediji.

Odluku o sniženju cijena donijela je nova uprava “Klasa”, na osnovu predugovorenih cijena pšenice ovogodišnjeg roda, a ranije je i sarajevska pekara “Aspek” najavila da će od 11. avgusta sniziti cijenu polubijelog hljeba sa 1,30 KM na 1,20 KM.

 

Srna/Infomer.ba