Region Vijesti

Počinje suđenje Šariću i Lončaru zbog šverca droge i pranja novca

U Višem sudu u Bijelom Polju danas počinje suđenje Dušku Šariću (33) i Jovici Lončaru (49) optuženima za šverc droge i pranje novca.

Optužnicom Odjeljenja Vrhovnog državnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala Crne Gore Duško Šarić se tereti za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga i produženog krivičnog dela pranja novca, a Lončar zbog pranja novca u produženom trajanju.

Šarić je optužen da je od oktobra 2007. do maja 2009. godine bio pripadnik kriminalne organizacije čiji je organizator bio njegov stariji brat Darko Šarić.

Duško Šarić i Jovica Lončar se terete i da su se udružili u periodu od 24. jula 2006. do 28. februra 2011. godine kako bi putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikrili porijeklo novca zarađenog prodajom kokaina u ukupnom iznosu 21.353.879 evra .

Tokom višemjesečne finansijske istrage u kojima su praćeni tokovi novca, utvrđeno je da je Šarićeva i Lončareva firma “Mat kompani” dobijala sredstva na svoje račune u Prvoj banci i Hipo Alpe Adria banci.

Novac je stizao sa računa of-šor kompanija iz Delevera i Maršalskih ostrva, čiji je vlasnik, navodno, bio ubijeni kotorski biznismen Dragan Dudić zvani Fric.

Duško šarić je uhapšen 16. oktobra prošle godine po međunardnoj potjernici koju je za njim raspisala Italija, tokom akcije “Loptice” koja je istovremeno provedena u Crnoj Gori, Sbriji, Sloveniji i Italiji, kada je uhapšeno oko 80 osumnjičenih za preprodaju “Šarićevog” kokaina u Itajili.

Za njegovim starijim bratom, Darkom Šarićem, koji ima srpsko državljanstvo, srpski Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu. Njemu se sudi u odsustvu kao organizatoru šverca više od dvije tone kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu i pranje novca, a podignute su još dvije optužnice za ista dela.

Optuženi se nalaze u pritvoru po rješenju bjelopoljskog Višeg suda, koje je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio 3. juna.

 

Srna/Informer.ba