Izdvojeno Svijet Vijesti

Počinje talas protesta u Grčkoj

U Grčkoj danas počinje niz protesta zbog najavljenog usvajanja paketa novih mjera štednje, a prvi će sa štrajkom početi zaposleni u atinskom javnom prevozu i državnoj novinskoj agenciji, prenose agencije.

Atinski metro, trolejbuski saobraćaj i električne željeznice objavili su 24-satni štrajk, saopštili su njihovi sindikati.

Prošlosedmični štrajk zaposlenih u metrou izazvao je pravi haos u gradskom saobraćaju u Atini.

Grčki novinari, danas po drugi put u posljednjih sedam dana, štrajkuju protiv planova za spajanje njihovog fonda za socijalno osiguranje sa državnim fondom.

Prvi pokušaj usvajanja prijedloga zakona, koji je predložio ministar finansija Janis Sturnaras, a koji se ticao spajanja fondova zdravstvenog osiguranja novinara, građevinskih inženjera i advokata sa Nacionalnom organizacijom za zdravstvenu zaštitu nije dobio većinu u parlamentu, ali ga je Vlada ponovo predložila kao amandman na Zakon o privatizaciji.

Novinari su stupili u štrajk nakon što je Vlada objelodanila namjeru da će on biti ponovo na glasanju u parlamentu u srijedu, kao dio paketa strukturnih mjera.

U utorak će se štrajkačima pridružiti željezničari i mornari, koji neće saobraćati dva dana.

Za utorak i srijedu planiran je generalni štrajk sindikata u državnom i privatnom sektoru.

Štrajkovaće i ljekari, kao i radnici u državnoj elektro-kompaniji, koji su zaprijetili da će obustaviti isporuku električne energije.

U srijedu za kada je najavljeno usvajanje paketa struktunih mjera štednje štrajkovaće i taksisti, a djelimično će biti redukovan i aviosaobraćaj, koji će biti obustavljen na tri sata u poslije podnevnim časovima.

Grčka Vlada će tijesnom većinom uspjeti da usvoji paket mjera štednji, a zatim i krizni budžet za 2013. godinu koji predviđa smanjenje troškova u narednoj godini od 13,5 milijardi evra u zamjenu za 31,5 milijardi evra sljedeće tranše kredita od međunarodnih kreditora EU, Evropske centralne banke i MMF-a, koji je stopiran u junu ove godine.

Grčki paralament čine 300 poslanika, a očekuje se da paket mjera štednje bude usvojen glasovima Nove demokatije i socijalističkog pokreta PASOK.

Naredne sedmice očekuje se i usvajanje kriznog budžeta za 2013. godinu.

Grčka se nalazi u dubokoj finansijskoj krizi i s ciljem prevazilaženja recesije u dogovoru sa međunarodnim kreditorima Vlada je prinuđena na preduzimanje rigoroznih mjera štednje.

Informer.ba