Izdvojeno Region Vijesti

Podgorica: Počinje suđenje mitropolitu Amfilohiju za govor mržnje

Suđenje je trebalo da počne 9. juna, ali je odgođeno za 23. jun, jer se mitropolit Amfilohije nije pojavio na pretresu, a sudija Larisa Begović upozorila je da mitropolit “neće dobiti drugi poziv” ako se danas ne pojavi na ročištu.

Begovićeva je napomenula da 31. maja i 1. juna sekretar Mitropolije nije želio da prihvati poziv, jer se mitropolit Amfilohije nalazio u Beogradu.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije Velibor Džomić rekao je da je mitropolit Amfilohije u međuvremenu primio sudski poziv i najavio da će se sutra pojaviti na pretresu.

Više državno tužilaštvo optužilo je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija za govor mržnje kada je na Badnje veče, 6. januara, u Baru “prokleo sve koji hoće da sruše limeni objekat na Rumiji“.

On je istog dana u Podgorici rekao da “samo pasja i lažna vjera može reći da treba rušiti crkvu na Rumiji”.

Komentarišući pozive Demokratskog saveza Albanaca na rušenje crkve, mitropolit Amfilohije je upozorio crnogorskog premijera Igora Lukšića riječima “ukoliko dođe do rušenja crkve, to može izazvati rušenje neke od džamija, da ne kažem krvoproliće na vjerskoj osnovi“.

 

 

Srna/Informer.ba