Crna hronika Vijesti

Podignuta optužnica protiv Halila Pervanovića zbog utaje poreza

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Halila Pervanovića, koji se tereti za krivično djelo porezne utaje. 

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Halila Pervanovića, rođenog 24. augusta 1966. godine u Orašju gdje je i nastanjen, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Pervanović se tereti da je od 21. oktobra 2004. do 27. decembra 2005. kao odgovorna osoba u svojstvu direktora u pravnoj osobi EHM d.o.o. Brčko, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, robu u vrijednosti od 2.480.967,50 KM prodao njemu poznatim kupcima za gotovinu.

Halil Pervanović nije obračunao i prijavio promet ove robe, niti je na taj promet platio porez, protivno važećim zakonskom odredbama o porezu na promet proizvoda i usluga, a da bi to prikrio, sačinio je fiktivnu dokumentaciju.

Na ovaj način je izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga od 54.842,80 KM u 2004. godini, za koji iznos je oštećen budžet FBiH, kao i 438.772,40 KM u 2005. godini, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Optuženi se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

Fena/Informer.ba