Crna hronika Udarno Vijesti

Podignuta optužnica protiv Miroslava Raguža

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miroslava Raguža koji se tereti da je počinio ratni zločin protiv bošnjačkih civila na području opštine Stolac 1993. godine.

Raguž je optužen da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba HVO-a i Armije RBiH, kao pomoćnik komandanta Bezbjednosno-informativne službe pri HVO, učestvovao u nečovječnom postupanju prema civilima koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama “Koštane bolnice” i Policijske stanice u Stocu, saopšteno je iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da je Raguž zajedno sa trojicom pripadnika HVO-a u “Koštanoj bolnici” u dva navrata učestvovao u ispitivanju i fizičkom zlostavljanju dva civila koji su pretrpili teške fizičke i duševne povrede.

Raguž se tereti i da je u selu Poplati na području opštine Stolac zajedno sa drugim licima učestvovao u protivpravnom odvođenju i zatvaranju dva civila u podrumsku prostoriju u Policijskoj stanici u Stocu. Tu je učestvovao u ispitivanju i fizičkom zlostavljanju civila i mučenjima, nanoseći im teške fizičke i duševne povrede.

Posmrtni ostaci jednog od civila, kojem se nakon odvođenja izgubio svaki trag, pronađeni su i identifikovani u martu 1997. godine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 

Srna/Informer.ba