Crna hronika Vijesti

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog prometa drogama

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet lica koja se terete za organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Optužnica je podignuta protiv Bajre, Kasima i Bećira Velića, te državljana Srbije Ivana Bogdanovića i Aleksandra Radojkovića.

Tužilaštvo je saopštilo da se optuženi Bajro Velić, Ivan Bogdanović i Aleksandar Radojković nalaze u pritvoru po rješenju suda.

Kasimu Veliću izrečene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravka, zabrane putovanja i obaveznog javljanja policijskoj stanici, a Bećir Velić brani se sa slobode.

Bajro Velić tereti se da je organizovao i rukovodio zločinačkom organizacijom, koja je organizovana radi neovlaštene međunarodne prodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja i međunarodnog prometa opojne droge marihuane – skank.

U optužnici se navodi da su ovoj zločinačkoj organizaciji pristupili Ivan Bogdanović, Aleksandar Radojković, Kasim Velić i Bećir Velić, zbog prodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja i međunarodnog prometa droge iz Albanije i sa Kosova u BiH i Hrvatsku, radi sticanja finansijske koristi.

Zbog realizacije ovog cilja, oni su se povezali i sa drugim licima iz Slovenije i Hrvatske, uz čiju pomoć su u više navrata organizovali nabavku, krijumčarenje i sakrivanje droge u BiH, navodi Tužilaštvo.

Prema optužnici, oni su od 30. septembra do 26. novembra 2011. godine pokušavali, u više navrata, da prenesu u BiH i dalje krijumčare više od 26,6 kilograma marihuane, u čemu ih je spriječila policija Hrvatske, Granična policija BiH i pripadnici MUP-a Unsko sanskog kantona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Srna/Informer.ba