Crna hronika Vijesti

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Arbena Džaferija, rođenog 1986. u Bihaću gdje je i nastanjen, Elvira Sušića zvanog “Elvo”, rođenog 1980. u općini Bihać gdje je i nastanjen i  Sejada Sušića zvanog “Cigo”, rođenog 1980. u Bihaću gdje je i nastanjen, svi državljani BiH.

Prema navodima optužnice, navedeni optuženi su u periodu od 20. do 22. novembra 2008., u cilju sticanja znatne novčane koristi, zajedničkim djelovanjem sa njima poznatim osobama koje su već presuđene zbog istog krivičnog djela u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj, organizirali ilegalno prebacivanje četiri turska državljanina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su od četiri turska državljanina u Bihaću uzeli novac, Arben Džaferi 1.015 eura, a Sejad Sušić 250 eura, nakon čega su novac međusobno podijelili zajedno sa Elvirom Sušićem, koji je ove imigrante svojim ličnim automobilom prevezao do mjesta Izačić, u blizinu granične linije između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Turski državljani su trebali pješice preći granicu i ući u Republiku Hrvatsku, gdje su ih trebale dalje preuzeti njima poznate osobe, što se nije desilo jer su ova četiri ilegalna imigranta zatekli i uhapsili pripadnci Jedinice Granične policije Izačić, nakon čega su predati Službi za poslove sa strancima i smješteni u Imigracioni centar u Sarajevu.

Optužnica tereti Arbena Džaferija, Elvira Sušića i Sejada Sušića da su postali pripadnici grupe za organizirani kriminal, koja je zajedničkim djelovanjem učinila ili pokušala učiniti krivično djelo propisano zakonom BiH, odnosno da su iz koristoljublja prevodili, odnosno omogućili drugima nedozvoljeni prelazak preko državne granice, čime su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Fena/Informer.ba