BiH Izdvojeno Vijesti

Podignuta optužnica protiv Vehida Subotića

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Vehida Subotića, zvanog „Geler“, rođenog 29. 05. 1973. godine u mjestu Kotorsko, općina Doboj, nastanjenog u Zenici, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi Vehid Subotić se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba između pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane, u mjestu Dusina, na području općine Zenica, kršio pravila međunarodnog prava, odnosno odredaba Ženevske konvencije o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata od 12. 08. 1949. iz člana 3. stava 1. tačke 1.a), u vezi sa članom 147. i člana 75. stava 2. tačke a) Dopunskog protokola Ženevske konvencije iz 1977. godine, koja zabranjuje povrede koje se nanose životu i tjelesnom integritetu i naročito ubistava, osakaćenja, svireposti i mučenja.

Vehid Subotić je u spomenutom periodu bio pripadnik Armije RBiH II bataljona pri 7. muslimanskoj brigadi.

U optužnici se navodi da je optuženi dana 26. 01. 1993. godine, oko 05.30 sati u mjestu Dusina, zajedno sa drugim pripadnicima II bataljona, upao u navedeno selo i opkolio kuće hrvatskih civila, a zatim naredio da se civili, njih oko 40, zarobe zajedno sa nekoliko razoružanih vojnika HVO-a i postroje u blizini kuće jednog od zarobljenih civila, da bi potom zajedno sa ostalim pripadnicima izdvojio osam civila hrvatske nacionalnosti i sproveo ih do spomenute kuće, te naredio pripadnicima čete da ubijaju svaki po jednog civila.

Prema navodima optužnice, optuženi je iz grupe izdvojio jednog civila u koga je jedan od pripadnika čete sa udaljenosti dva do tri metra ispalio rafal iz automatske puške, usljed čega je isti pao na zemlju i kako je još pokazivao znake života, naredio je da se ispali još jedan rafal u njega, pa je od ispaljenih metaka na licu mjesta podlegao.

Potom je izdvojio drugog civila i počeo ga sam fizički zlostavljati, tako što ga je udarao šakom u glavu, nogom u stomak i noge, od kojih udaraca je pao na zemlju sa vidnim fizičkim povredama, a zatim je prišao trećem, koga je počeo ispitivati te mu naredio da ide stazom ispred njega prema kući, da bi, dok se ovaj kretao ispred njega, iz automatske puške ispalio rafal u leđa, od kojega je isti podlegao.

Potom je, također, prišao izdvojenoj grupi civila i razoružanih pripadnika HVO-a i zajedno sa ostalim pripadnicima, pucanjem iz automatskog oružja u leđa postrojenih civila lišili su života četiri civila, a kada je došao red na jednog od zarobljenih civila, optuženi je naredio da prestanu ubijanje.

Zbog svega navedenog, optuženi se tereti da je u krivičnopravnim radnjama opisanim na prethodni način, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stava 1. tačke c) KZ-a BiH, lišenje druge osobe života, ubistvo, namjerno nanošenje osobi snažnog fizičkog ili psihičkog bola, iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine a u vezi člana 180. stava 1. istoga Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Fena/Informer.ba