Crna hronika Vijesti

Podignuta optužnica za ubistvo potpredsjednika HSS-NHI-a, Ante Malića

Tužilaštvo Livanjskog kantona podiglo je optužnicu protiv policajca Andrije Ćerdića (42) iz Gornjeg Brišnika u opštini Tomislavgrad zbog sumnje da je 16. aprila ubio potpredsjednika HSS-NHI BiH Ante Malića (46), potvrđeno je u kantonalnom Tužilaštvu.

Za ovo krivično djelo Ćerdiću prijeti zatvorska kazna od najmanje pet godina.

Ćerdić se sumnjiči da je pod uticajem alkohola iz službenog pištolja ispalio hitac u Malića u kafiću “Tip” u Tomislavgradu, vlasništvo Ćerdićeve supruge, od čijih posljedica je funkcioner HSS-NHI kasnije preminuo. Policajac je u Malića pucao nakon kraće prepirke oko plaćanja računa.

Prema navodima opštužnice, Ćerdić je bio zaposlen u Policijskoj upravi Tomislavgrad i u vrijeme ubistva bio je u uniformi.

Ćerdić, koji je bio sklon nasilničkom ponašanju zbog čega je već dva puta kažnjavan, poslije ubistva je pobjegao u nepoznatom pravcu, ali je dva dana kasnije uhapšen u blizini porodične kuće u Gornjem Brišniku.

Radi saniranja povreda od samoranjavanja koje nisu bile opasne po život, Ćerdić je tri dana proveo u Kliničkoj bolnici u Mostaru pod nadzorom specijalne policije, a poslije jednomjesečnog, pritvor mu je 17. maja produžen za još dva mjeseca.

 

Srna/Informer.ba