Izdvojeno Politika Vijesti

Podpresdjednik RS-a: “Proislamska” vlast u F BiH radi na neutraliziranju Hrvata

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki smatra da je u ljetnom periodu neophodno raditi na organizaciji novog Hrvatskog narodnog sabora, koji bi u jesen trebalo da donese neopozivu odluku o institucionalizovanoj autonomiji Hrvata u Federaciji BiH .

U današnjem saopštenju iz Vlajkijevog kabineta navodi se da taj Hrvatski narodni sabor treba donijeti i odluku o formama građanske neposlušnosti, ako se bošnjački i inostrani faktori tome usprotive.

Sadašnja “proislamska i platformaška” vlast u Federaciji BiH je okarakterisana kao nelegalna, etablirana na neljudskom i nehrvatskom dekretu visokog predstavnika Valentina Inzka, a ocijenjeno je da Bošnjaci u ovom času provode proces zauzimanja teritorije Federacije stavljajući svoje ljude na svim značajnim političkim i ekonomskim punktovima.

Konstatujući da najjače hrvatske stranke ne čine ništa da se to stanje izmijeni, u saopštenju se ističe da je svaki dan za Hrvate u BiH važan, jer ako se ustali “ova nelegalna bošnjačka vlast, hrvatsko stradanje će pasti u zaborav

 

Srna/Informer.ba