Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Pokajnik Danijel Planinčić: “Ne želim da svjedočim protiv Zijada Turkovića ni protiv Milenka Lakića”

Danijel Planinčić, član zločinačke organizacije Zijada Turkovića, koji je sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH osuđen na šest i pol godina zatvora, u srijedu je odbio da svjedoči uz tvrdnju da je optužnica namontirana.

“Ne želim da svjedočim protiv Zijada Turkovića ni protiv Milenka Lakića”, kazao je danas Planinčić na nastavku suđenja.

Sudija Izo Tankić upozorio je Planinčića da je jedna od tačaka u sporazumu o priznanju krivnje bila i njegova obaveza da pred Sudom svjedoči te da može biti novčano kažnjen i krivično gonjen zbog izbjegavanja da svjedoči.

“Svjestan sam da mogu biti krivično gonjen i da mogu biti novčano kažnjen, ali ja neću da svjedočim“, kazao je Planinčić.

Planinčić je osuđen jer je učestvovao u zakopavanju tijela ubijenih Vernera Ajdarija i Marija Tolića. Također, bio je prisutan kada je Milenko Lakić u šumi kod Janje ubio Rajka Milovanovića.

U istrazi Planinčić je detaljno opisao način na koji je Lakić ubio Milovanovića. Kazao je da je Milovanović sam sebi iskopao raku jer nije znao da će ga Lakić ubiti.

“Tokom današnjeg pripremanja svjedoka, Planinčić nam je kazao da je uplašen i da je dobio prijetnje. Ne osjeća se sigurno u zatvoru. Podsjećam Sud da je Lakić na ročištu o priznanju krivnje prijetio Planinčiću, govoreći mu: ‘Dobro vodi računa. Tamo gdje ideš biće jako hladno. Ponesi deku.’ Svjedok osjeća strah”, kazala je Diana Kajmaković, tužiteljica Tužilaštva BiH, nakon čega je reagovao Planinčić.

“Ne plašim se ničeg. Sva ova optužnica je namontirana i iznuđena. Osuđen sam bez ikakvih dokaza, na osnovu svjedočenja Rajaka, Đurića i Dumanjića”, kazao je Planinčić.

Sudija Tankić u srijedu je Planinčića kaznio sa 10.000 KM. O daljim sankcijama naknadno će biti odlučeno jer postoji mogućnost da Planinčić promijeni mišljenje. Ukoliko bude istrajavao u svojoj odluci da ne svjedoči, u Sudu BiH će biti prezentirana njegova izjava koju je dao tokom istrage.

Dragiša Rajak, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog uklanjanja tijela Tolića i Ajdarija, danas je kazao da je na poziv Lakića, zajedno sa Planinčićem u Sarajevo iz Bijeljine došao 27. marta 2010. godine. Bili su smješteni u stan na Ciglanama, gdje je došao Rajko Milovanović, koji je bio mokar, i kazao da je iskopao rupe. Rajak je kazao da je u stan došao i Sead Dumanjić i rekao da se u kući nalaze ljudi koje treba iznijeti. Tokom boravka u stanu od Turkovića su dobili novac za ishranu i ostale potrebe.

“Ja tada nisam znao da su oni mrtvi. Iz stana na Ciglanama otišli su Milovanović, Lakić, Dumanjić i Planinčić. Ja sam ostao. Kad su se vratili, Planinčić je bio izgubljen. Kazao mi je: ‘Vidio sam mrtve ljude. Blago tebi što nisi išao'”, kazao je Rajak.

Rajak se zajedno sa Milovanovićem, Planinčićem i Lakićem odvezao na lokalitet Ivan sedla, gdje su zakopali tijela Tolića i Ajdarija. Kazao je da nije učestvovao u pokopavanju mrtvih, nego da je bio kod automobila. Istražiteljima je pokazao mjesto gdje je nakon ukopa Milovanović bacio lopate i ostali pribor.

Rajak je tokom svog boravka na Ciglanama vidio torbu sa oružjem i ruksak za koji mu je Lakić rekao da je u njemu eksplozivna naprava.

“Milenko mi je poluozbiljno kazao da će postaviti bombu u kafić. Ja sam se prepao i rekao mu da se ne pravi lud. Tad sam se upitao otkud ja u ovoj priči. Uzeo sam taksi, otišao u Lukavicu i onda autobusom u Bijeljinu. Kasnije me Lakić zezao da sam se prepao”, kazao je Rajak.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, kada će svjedočiti svjedok pokajnik Emir Zeković i istražitelj Semir Šarić.

Lakić prijeti svjedocima

Na suđenju, koje treba da bude nastavljeno u srijedu, biće prezentovani audio-snimci snimljeni u zatvorskoj ćeliji Milenka Lakića. Saznajemo da je Lakić snimljen kako govori da bi svi svjedoci promijenili iskaz kada bi on mogao biti nekoliko dana na slobodi. Svjedok pokajnik Emir Zeković će svjedočiti o svom učešću u trgovini drogom ove zločinačke organizacije, pljački kargo centra sarajevskog aerodroma, te o ubistvu Mithata Mekića i Marije Salas Kortez, kao i o pokušajima ubistva.

 

Nezavisne/Informer.ba