BiH Izdvojeno Vijesti

Pokojnik iz BiH vaskrsnuo u Minhenu

Misterija ljetošnjeg saobraćajnog udesa u kanjonu Tare, na putu Žabljak-Mojkovac i dugotrajna potraga za vozačem opela korsa s njemačkim registarskim oznakama EBE TR 34 Ivicom Milerom, državljaninom Bosne i Hercegovine, za kojeg se vjerovalo da je stradao u virovima plahovite rijeke, prije neki dan je dobila sasvim neočekivani obrt i epilog.

Njemačka policija javila je svojim kolegama u Crnoj Gori da je Milera pronašla u Minhenu živog i zdravog, ali pod drugim imenom i prezimenom.

Dežurnoj službi policije na Žabljaku je 14. juna ove godine pred ponoć jedan navodni očevidac prijavio nesreću – da je bijelo putničko vozilo odletjelo u ambis. Policija je odmah krenula na mjesto udesa i zaista u svanuće pronašla bijeli opel – karavan sa njemačkim tablicama, koji je stajao na točkovima u koritu rijeke, više od 50 metara ispod magistrale. Ronioci koji su u međuvremenu prispjeli u olupini su našli samo pasoš na ime Ivice Milera i nekoliko drugih ličnih dokumenata, ali od njega nije bilo ni traga.

Višednevno uporno pretraživanje virova nizvodno od mjesta “nesreće” nije dalo nikakvih rezultata, a sve je bilo tim čudnije što ni na kolovozu nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi upućivali na mogući uzrok slijetanja. Policija je brzo utvrdila da je tog dana u prvim popodnevnim satima Ivica Miler ušao u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Ranče kod Pljevalja, da je sjedio za volanom baš tog vozila i da nije imao saputnika.

Utvrđeno je takođe da je kasnije nekoliko sati proveo u jednom hotelu na Žabljaku i da je u večernjim satima otišao u nepoznatom pravcu. A navodni očevidac udesa koji je pozvao policiju tvrdio je da se kretao iza bijelog opela koji nakon jedne duže ravnine nije skrenuo u blagu desnu krivinu već je produžio pravo i survao se niz liticu u rijeku.

Kako nisu nađeni nikakvi tragovi udesa niti bilo šta drugo što bi ukazivalo na nesreću, policija je već nakon nekoliko dana počela da sumnja da se možda radi o fingiranoj nesreći, da je vozač namjerno gurnuo vozilo u rijeku da bi potom od osiguranja naplatio premiju.

Policija je u Minhenu prije neki dan, nakon rutinske kontrole ustanovila da se pod imenom Perice Mikanova, kako je pisalo u dokumentima, u stvari krije Ivica Miler za kojim je prije pola godine raspisana potraga nakon što je njegova supruga Brigita prijavila njegov nestanak.

Kako je saopštila njemačka policija, Miler se iščuđavao priči o nesreći u kanjonu Tare, da on svemu tome nema pojma i da je miran porodičan čovjek koji, navodno, sa suprugom živi u Mostaru.

Za sada je izostalo i objašnjenje šta ga je motivisalo da vozilo gurne u rijeku i kako je to izveo, odnosno da li je imao saučesnika.

 

Vestionline/Informer.ba