BiH Udarno Vijesti

Polaganjem cvijeća kod Vječne vatre obilježen Dan nezavisnosti

Visoki bosanskohercegovački, federalni, kantonalni, gradski i općinski dužnosnici danas su u glavnom gradu BiH, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje “Vječna vatra” , obilježili 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

BiH danas obilježava 20. godišnjicu od kako su na referendumu, koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, njeni građani izjasnili za suverenu i nezavisnu državu od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima da bi u svakoj zemlji dan kada je država izglasala svoju nezavisnost bio jedan od najvećih dana u njenoj historiji, nažalost, dodao je, zbog političkih okolnosti u BiH ovaj datum se ne obilježava u cijeloj BiH.

“Slavili ga ili ne BiH je nezavisna država koja kao takva postoji. To je činjenica bez obzira na osporavanja kada je riječ o ovom danu, kada je riječ o historiji BiH i njenoj  budućnosti. BiH stoji i postoji”, naglasio je Komšić.

Čestitajući Dan nezavisnosti federalni premijer Nermin Nikšić je podcrtao da je obilježavanje 1. marta obilježavanje početaka nezavisne i suverene države BiH.

Dodajući da je u posljednje vrijeme posjetio mnoge dijelove Republike Srpske, u kojoj se ovaj datum ne slavi, te FBiH Nikšić izražava uvjerenje da sve više građana razumije da bez jakih državnih institucija nema budućnosti ni u budućoj ujedinjenoj Evropi.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo podsjetio je danas na nespornu činjenicu da postoji BiH i naglasio da je referendum održan 1992. godine bio izraz volje građana BiH u kome je Katolička crkva dala odlučujući doprinos i koji je finansirala Evropska unija.

“Dakle, referendum u BiH nije bio izraz političke manipulacije Bošnjaka, Hrvata ili bilo kojeg drugog naroda, nego interes Evrope da iskuša opredjeljenje građana da nastave živjeti u hiljadugodišnjoj BiH”, kazao je Kebo.

Cvijeće će danas biti položeno i na šehidsko spomen-mezarje Kovači, mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995., na bistu Josipa Broza Tita, na spomen-parku Vraca, na groblju Lav i spomen-obilježje Trg ZAVNOBiH-a.

 

Fena/Informer.ba