Crna hronika Vijesti

Policajcu Andriji Ćerdiću produžen pritvor

Kantonalni sud u Livnu produžio je pritvor za još dva mjeseca policajcu Andriji Ćerdiću (42) optuženom za ubistvo potpredsjednika HSS-NHI BiH Ante Malića (46) iz Tomislavgrada u aprilu, potvrđeno je iz Suda.

Sudija za prethodno saslušanje Suda Nedim Begić, koji je donio rješenje o produženju pritvora, rekao je SRNI da je kantonalni tužilac Snježana Kukrić predložila da bude produžen pritvor optuženom do okončanja sudskog postupka, dok su optuženi i njegov advokat Josip Muselimović tražili da pritvor bude ukinut jer smatraju da nakon podizanja i potvrđivanja optužnice ne postoje razlozi za njegovo produženje.

Prema Begićevim riječima, Ćerdića je juče privela Sudska policija iz pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru u Kantonalni sud u Livnu radi izjašnjavanja o prijedlogu za produženje pritvora, a nakon što je zahtjev za puštanje na slobodu odbijen, doneseno je rješenje o produženju pritvora za još dva mjeseca, od 27. juna do 27. avgusta.

Begić, koji je i predsjednik Kantonalnog suda, rekao je da je pritvor Ćerdiću produžen zbog bojazni da bi, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći, što je učinio i nakon izvršenog ubistva, te zbog činjenice da je za krivično djelo ubistva koje je uznemirilo javnost predviđena zatvorska kazna od najmanje pet godina.

Optužnica kantonalnog Tužilaštva, koju je 21. juna potvrdio Kantonalni sud u Livnu, Ćerdića tereti da je 16. aprila u kafiću „TIP“ u Tomislavgradu, nakon kraće verbalne prepirke iz službenog pištolja ispalio metak u predjelu grudnog koša Ante Malića, oca dvoje djece, od čega je ovaj ubrzo preminuo.

Ćerdić je bio sklon nasilničkom ponašanju, zbog čega je dva puta ranije kažnjavan, a osim za ubistvo, optužnica kantonalnog Tužilaštva u Livnu tereti ga za još dva krivična djela koja je počinio nakon ubistva Malića.

Riječ je o krivičnom djelu falsifikovanja isprava, odnosno korištenja lažnih registarskih tablica na svom automobilu kojim je pobjegao nakon izvršenog zločina i krivičnom djelu nepovredivosti doma jer je nasilno ušao u praznu kuću komšije u kojoj se dva dana skrivao od policije.

Optuženi Ćerdić u prisustvu advokata izjasniće se o krivici koju mu optužnica stavlja na teret 1. jula u Kantonalnom sudu u Livnu.

 

Srna/Informer.ba