BiH Udarno Vijesti

Policija hapsila bošnjačke povratnike u Srebrenici, načelnik Duraković ogorčen

Specijalna policija Republike Srpske sinoć je hapsila bošnjačke povratnike u Srebrenici, a kao razlog su naveli njihovu umiješanost sa navodnim terorističkim organizacijama, javlja bh. novinska agencija Patria.

Općinski načelnik Ćamil Duraković rekao je u telefonskom razgovoru novinarima agencije Patria da je on ogorčen takvim ponašanjem vlasti u RS, a da su ostali povratnici uplašeni. Primio je na desetke SMS poruka i telefonskih poziva od uplašenih Bošnjaka.

Hapšenje u Srebrenici izvela je specijalna jedinica iz RS-a, u saradnji sa policijom iz Bratunca, dok lokalnu policiju u Srebrenici niko nije kontaktirao. Također, o ovom slučaju nisu upoznati ni u Tužilaštvu BiH, koji su jedini u zemlji nadležni za borbu protiv terorizma.

– Ovo je incident koji se nije smio desiti, naročito ne pred 20. godišnjicu srebreničkog genocida – rekao je Duraković. Uhapšeni su, dodao je, ljudi koji su simbol povratka u Srebrenicu, i za koje on pouzdano zna da ne mogu imati nikakve veze sa bilo kojom terorističkom organizacijom. Zbog čega ih je neko hapsio, ko je izdao nalog za to, i na osnovu kojih kriterija, pita se Duraković.

Nije poznato koliko je Bošnjaka uhapšeno u Srebrenici. Odvedeni su u Centar javne bezbjednosti u Bijeljini, a nakon toga porodice više nisu stupile u kontakt sa njima.

– Ovo mora prestati. Policija ne može doći u Srebrenicu i hapsiti samo Bošnjake, dok su preskakali srpske kuće – rekao je Duraković.

MUP RS danas je obavijestio da su vršeni pretresi na 32 lokacije na području RS, a u četvrtak će biti održana pres konferencija na kojoj bi trebalo biti poznato više detalja.