BiH Udarno Vijesti

Policija pojačala mjere sigurnosti, gradove trese fudbalska groznica

Policija u Federaciji BiH značajno je pojačala mjere bezbjednosti uoči fudbalskih utakmica baraža koje večeras igraju BiH i Portugal u Zenici i Turska i Hrvatska u Istambulu.

Ne očekujemo da će se dogodili nešto loše, ali pooštrili smo mjere sigurnosti u Mostaru i Stocu gdje će biti raspoređen veći broj policajaca”, izjavio je komesar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Amir Begić.

Policija tvrdi da nema najava o eventualnim navijačkim neredima, a načelnik Policijske uprave Mostar Dragan Jelonjić rekao je da će biti pojačan nadzor i na mjestima gdje će se organizovano gledati utakmice, ali nije želio da otkrije broj ljudi koji će večeras obezbjeđivati grad.

Dopisnik Srne iz Mostara javlja da slične utakmice visokog rizika u Mostaru uvijek obezbjeđuje više od 500 policajaca, među kojima su i specijalci sa dugim cijevima, posebno na lokacijama duž nekadašnje linije vojnog razgraničenja.

Najveći navijački neredi u Mostaru dogodili su se nakon utakmice između Hrvatske i Turske 2008. godine, u njima je učestvovalo oko 2 000 navijača, a epilog nereda bilo je 16 povrijeđenih policajaca i četiri huligana, oštećena su četiri policijska vozila i jedno specijalno oklopno policijsko vozilo, a na objektima u gradu pričinjena je velika materijalna šteta. Privedeno je 16 osoba.

Za obezbjeđivanje utakmice u Zenici angažovano je oko 400 policajaca i oko 300 pripadnika zaštitarskih agencija.

Fudbalski savez BiH apelovao je na navijače da se suzdrže od bilo kakvih incidenata i korištenja pirotehničkih sredstava.

 

Srna/Informer.ba