Crna hronika Udarno Vijesti

Policijska akcija ”Trio”: Među uhapšenima ima veći broj žena, od kojih je i jedna trudnica

U međunarodnoj policijskoj akciji kodnog naziva “Trio”, sprovedenoj u ponedjeljak u BiH i Crnoj Gori, uhapšeno je 29 osumnjičenih pripadnika organizovane kriminale grupe koja se bavila ilegalnom trgovinom genetski modifikovane marihuane – skanka.

Tokom današnje akcije zaplijenjeno je i 17 kilograma skanka i to na području Crne Gore.

MUP Republike Srpske i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su danas 13 osoba, potvrdila je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS. Kako akciju sprovode u saradnji sa Upravom policije Crne Gore, “Nezavisnim” je potvrđeno da je tamošnja policija, koja je i pokrenula čitavu akciju, danas uhapsila ukupno 16 osumnjičenih.

Mirna Šoja je navela kako akciju sprovode protiv organizovane kriminalne grupe, koja je u proteklih pola godine skank nabavljen u Albaniji prebacivala preko Crne Gore i Srbije u BiH, a zatim u Hrvatsku.

Ona je pojasnila da je na teritoriji RS danas uhapšeno sedam osumnjičenih, dok je u Federaciji BiH uhapšeno šest osumnjičenih dilera.

“Nezavisne” saznaju da među uhapšenima ima veći broj žena, od kojih je i jedna trudnica. Izvor “Nezavisnih” potvrdio je da je uhapšena i Maja Kosić iz Banjaluke, dok za druge uhapšene nismo uspjeli dobiti potvrdu o njihovom identitetu.

“Nezavisnim” je potvrđeno da je u sklopu akcije “Trio” u Banjaluci pretresen stan u Ulici kralja Petra Drugog Karađorđevića na broju 51, te stan u Ulici Mladena Stojanovića, ali nije potvrđeno da li je neko uhapšen nakon ovih pretresa.

Svi uhapšeni iz RS i FBiH danas poslijepodne sprovedeni su na kriminalističku obradu u zgradu MUP-a RS odakle bi danas trebalo da budu sprovedeni u Tužilaštvo BiH u Sarajevu.

Akcija “Trio”, kako je pojasnila portparol MUP-a RS, počela je prije šest mjeseci, a u dosadašnjim akcijama policije u regionu zaplijenile su više od 350 kilograma skanka, te uhapsile ukupno 57 osumnjičenih dilera skanka.

Radilo se o ukupno 18 akcija koje su sprovedene na teritoriji Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske od juna ove godine.

“Nezavisnim” je potvrđeno da je u sklopu akcije “Trio” u julu ove godine pao i Branislav Radujković (44), bivši profesor kulinarstva u Mješovitoj srednjoj školi u Prnjavoru, koji je uhapšen nakon što je policija u njegovom automobilu škoda oktavija pronašla i zaplijenila devet paketa skanka ukupne težine 8,3 kilograma.

Policija nakon hapšenja nije željela detaljnije govoriti o čitavom slučaju, a potvrđeno je kako se sumnja da zaplijenjeni skank dolazi iz Crne Gore.

U Centru javne bezbednosti Trebinje tada je potvrđeno da je Radujković uhapšen u mjestu Vlahinja, kod Bileće, te da je najvjerovatnije imao ulogu kurira u čitavom slučaju.

Skank je otkriven u zadnjem braniku i prednjem lijevom blatobranu oktavije. Nakon hapšenja Radujkoviću je određen pritvor.

U ukupne zapljene skanka tokom kodne akcije “Trio”, kako je danas potvrđeno “Nezavisnim”, ulaze i akcije MUP-a RS na području Gacka u kojima je u proteklih pola godine zaplijenjeno više od 40 kilograma ove genetski modifikovane marihuane.

Izvor “Nezavisnih” blizak MUP-u Hrvatske potvrdio je danas da su od juna ove godine policijske uprave Istarska i Splitsko-dalmatinska zaplijenile blizu 20 kilograma skanka, a što je takođe bilo dio međunarodne akcije “Trio”.

Mirna Šoja je izjavila da su tokom današnje akcije pretresene lokacije na područjima koja pokrivaju centri javne bezbjednosti Banjaluka, Doboj, Istočno Sarajevo i Trebinje, a u FBiH lokacije na području Sarajeva, Visokog, Busovače, Fojnice i Viteza.

“U međunarodnoj akciji ‘Trio’, koju Jedinica za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije MUP-a RS vodi pod nadzorom i koordinacijom Tužilaštva BiH, učestvuju i MUP-ovi Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Albanije”, dodala je Šoja.

Iz Uprave policije Crne Gore (UP CG) danas je saopšteno da je tokom akcije uhapšeno 16 osumnjičenih i to najviše iz Nikšića, a da je zaplijenjeno već pomenutih 17 kilograma skanka, te veća količina oružja kod osumnjičenih.

“Uhapšeno je 12 osoba u Nikšiću, dvije u Podgorici i dvije u Ulcinju zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljane u promet opojnih droga“, saopšteno je danas iz UP CG.

Iz crnogorske policije navode da su u ranijoj fazi akcije učestvovale i policije Srbije i Hrvatske, te da ukupna zapljena skanka sa jučerašnjom prelazi 367 kilograma ove opojne droge.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je da srpska policija daje operativnu logistiku u čitavoj akciji, ali da na području Srbije nije bilo hapšenja u okviru policijske akcije “Trio”.

“Regionalna akcija suzbijanja trgovine drogom još je u toku”, rekao je Dačić.

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da međunarodna policijska akcija “Trio” pokazuje da postoji ustavni i zakonski okvir za nesmetanu saradnju bezbjednosnih agencija, koja može da bude završena uspješno.

Najveće zapljene skanka u RS

– MUP RS tokom prošle godine zaplijenio je više od 200 kilograma skanka, što je deset puta veća količina nego 2009. godine.

– Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u aprilu 2010. kod Trebinja zaplijenila je 155 kilograma skanka namijenjenog za zapadnoevropsko tržište.

– Policija je početkom februara ove godine uhapsila Dalibora Papovića, Radivoja Bunbića, Mirka Pušara i Danka Đuričića, svi iz Gacka, osumnjičene za ilegalnu proizvodnju i prodaju više od 20 kilograma skanka.

– Duško Zeković (36) iz Nikšića uhapšen je u avgustu 2010. na području Istočne Ilidže nakon što je policija u rezervoaru njegovog vozila pronašla i zaplijenila skoro 16 kilograma skanka.

  • 367 kilograma skanka zaplijenjeno tokom šestomjesečne akcije
  • 57 osoba uhapšeno od juna ove godine
  • 17 kg skanka juče zaplijenjeno u Crnoj Gori
  • 7 uhapšenih juče u RS
  • 6 uhapšenih juče u FBiH

 

Nezavisne/Informer.ba