BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Politička putovanja: Posjetite kafanu ”Luda kuća” u koju je svraćao Karadžić

Bivši dopisnik New York Timesa sa Balkana Nicholas Wood organizuje politička putovanja,  a pruža vam se prilika da iz prve ruke vidite kako funkcionišu Sjeverna Koreja, Etiopija, Kina, Gruzija, Turska, Irska, Bosna, Srbija, Kosovo..

Ako ne želite da putujete da biste upoznali istoriju neke zemlje, već biste da upoznate trenutne lidere i političku i socioekonomsku situaciju u njoj, možete da odete na političke ture.

Ako ima više zainteresovanih, mogu se organizovati i posjete drugim zemljama.

“Putovanja su osmišljena za ljude koje interesuje politika. Možete poći na umjetničke ili istorijske ture, ali do sada nije bilo ništa što bi vam dalo šansu da vidite politiku. Niko nije stvorio šansu da ponudi ljudima da to vide za sebe. Odatle je potekla moja ideja”, kazao je Wood crnogorskim Vijestima.

“Želio sam ljudima da dam istu priliku koju ja i vi imamo kao novinari. To je sjajno iskustvo”

Osim u New York Timesu, on je karijeru gradio i u BBC-ju, Washington postu, Gurdianu i Observeru. Želio je, kaže, da ljudima da šansu koju je on imao – da ode bilo gdje i postavlja pitanja političarima, analitičarima.

“Želio sam ljudima da dam istu priliku koju ja i vi imamo kao novinari. To je sjajno iskustvo”, rekao je Wood.

Lekcije o politici

On je dodao da je želio da ljudima da šansu da istraže vijesti iz prve ruke i sami procijene stvari, jer ponekad imaju predrasude o nekoj oblasti ili zemlji.

Klijenti njegove kompanije su studenti koji žele da nauče lekcije o konfliktnim zonama, urednici, političari, ljudi koji su prosto zainteresovani za dešavanja u svijetu.

Ali, na politička putovanja idu i biznismeni koji žele da razumiju ključne političke i ekonomske trendove na novom tržištu, ali hoće to da urade na način koji im daje pravi osjećaj za određenu zemlju.

Vud tvrdi da je putovanje za studente jeftino – oko 650 eura nedjeljno, ali u cijenu nije uključen put.

“Puna tura košta oko 2.500 eura, a nekad više. Imamo dosta troškova zbog gostiju, predavača, eksperata, a tu su i troškovi hotela”, objasnio je Wood.

Posjete Srebrenici i „Ludoj kući”

Na zvaničnoj internet prezentaciji Vudovih političkih ekskurzija od zemalja bivše Jugoslavije u ponudi su putovanja u Bosnu, Srbiju i Kosovo.

Tako obilazak Bosne i Srbije košta 2.600 eura, a tokom osmodnevne turneje turisti obilaze nekadašnje borbene linije na sarajevskom ratištu, bosanski parlament, Centar za istraživanje ratnih zločina, kao i povratničke porodice u Vitezu i Goraždu.

Nakon obilaska Mostara, Pala i Srebrenice, turisti idu na ručak u čuveni Klub književnika u Beogradu i posjetu kafani “Luda kuća” u koju je svraćao ratni zločinac Radovan Karadžić dok se skrivao od Haškog suda.

Osim posjeta prvim borbenim linijama i razgovora sa političkim zvaničnicima, turistima se pruža prilika da razgovaraju sa predstavnicima civilnog sektora, dok je za kraj planiran zajednički odlazak na fudbalsku utakmicu jer je, kako se navodi u prezentaciji, “jaka povezanost fudbala sa modernim srpskim identitetom”, pišu crnogorske Vijesti.

Informer.ba