BiH Izdvojeno Vijesti

Politički dogovor: Moguće smjene rukovodstva u Željeznicama FBiH?

Ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić, rekao je jučer za «San» da će Uprava Željeznica FBiH dobiti podršku ovog Ministarstva samo ako Vlada FBiH prihvati njen izvještaj o radu u 2010. godini, koji bi se uskoro trebao naći i pred Parlamentom FBiH.

Bijedić tvrdi da će Vlada na narednoj sjednici imenovati i privremeni Nadzorni odbor, jer je sada već bivši podnio ostavke, te istakao da je svjestan činjenice da u Željeznicama u posljednjih nekoliko godina malo toga štima.

Željeznice FBiH su već podnijele jedan izvještaj i prema tom izvještaju, gubitak je smanjen za oko deset miliona maraka. No, taj izvještaj je već bio na Vladi i on nije prihvaćen – tvrdi Bijedić.

Od narednog, koji Uprava društva ŽFBiH treba da podnese Vladi, Bijedić kaže da zavisi i podrška o daljnjem radu Uprave na čelu sa generalnim direktorom Nedžadom Osmanagićem.

Ovdje moram biti iskren pa reći da je ovo više stvar političkih dogovora. Ako je određeno mjesto pripalo određenoj stranci, oni treba da odluče o tome, da li će ti ljudi ostati ili otići. U ovom slučaju, vidjet ćemo šta će pisati u izvještaju o poslovanju. Svjesni smo da Željeznice godinama grcaju u dugovima i da se ti dugovi moraju smanjiti – kaže Bijedić. Ono što se da i može riješiti kako bi se ubrzao proces oporavka u kompaniji, jeste pokretanje Talgo vozova u koje je uloženo više miliona eura, a koji već godinama ne voze“, piše list San.

Uputio sam akt prema Upravi ŽFBiH da se talgo vozi pod hitno puste u promet. Istina, za sada je moguće da saobraćaju samo do Ploča, tačnije teritoriji BiH. No, dao sam nalog da se stupi u kontakt sa vlastima u Hrvastkoj i Srbiji, kako bi se dobile i dozvole za međunarodni saobraćaj, tačnije dobila njihova saglasnost da vozovi mogu saobraćati po njihovim prugama” – ističe Bijedić.

Potrebno je, navodi on, ubrzati proces uspostave međunarodnog saobraćaja, jer vozovi su i namijenjeni za međunarodno tržište.

Vozovi nam ne mogu preći granicu, jer vlasti u Srbiji i Hrvatskoj nisu voljne da nam daju saglasnosti. Razlog je jednostavan, talgo vozovi će u tim državama napraviti pometnju. Njima nije u interesu da naši vozovi koji su vrhunski opremljeni voze kroz ove države. Najveću podršku za sada imamo od Mađarske, ali Srbija i Hrvatska nas koče. Vjerujem da ćemo to što prije riješiti” – kaže Bijedić.

 

Informer.ba