Politika Udarno Vijesti

Politički lideri stigli u u italijanski grad Kadenabija

Lideri šest najvećih političkih stranaka iz BiH stigli su večeras u italijanski grad Kadenabija, gdje će do 29. novembra učestvovati u radu kolokvijuma pod nazivom ”Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?”, koji organizuje njemačka Fondacija ”Konrad Adenauer”.

U radu skupa učestvuju predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Prema protokolu, za večeras je predviđeno obraćanje direktora Fondacije “Konrad Adenauer” u BiH Sabine Volkner, koja će sutra u 9.00 časova zvanično i otvoriti skup, a potom će o temi “BiH i evropski standardi – očekivanja iz Brisela” govoriti direktor Odjeljenja za Evropu pri zajedničkoj službi za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack.

Uvodno izlaganje o temi “Šanse i granice Ustava BiH na putu u EU”, koje će dati član Evropskog parlamenta Jelko Kacin i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, počeće sutra u 11.00 časova.

Diskusija o temi “Rješavanje konflikata u procesu parlamenatrnog odlučivanja” zakazana je za sutra 14.30, a uvodno izlaganje o ovoj temi daće član Bundestaga i potpredsjednik parlamentarne grupe Njemačka – BiH Mihael Brand i bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling.

U ponedjeljak, 28. novembra, predviđene su diskusije o tri teme: “Efikasna država naspram ravnopravnosti naroda? Prioriteti ustavne reforme”, “Odluka Sejdić – Finci – modeli implementacije” i “Ustavna reforma u parlamentu. Kako oblikovati proces?”.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je rekao da se na sastanku političkih lidera iz BiH u Italiji neće razgovarati o aktuelnim političkim pitanjima u BiH i da nije spreman da u inostranstvu razgovara o sistemu vlasti.On je precizirao da dnevni red sastanka podrazumijeva opšte razgovore o tome kako da BiH i Evropa usaglase kretanja.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da formiranje Savjeta ministara BiH nije tema skupa u Italiji, na kome će učestvovati lideri stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH, niti je na tom sastanku moguće donijeti bilo kakvo rješenje o tom pitanju.

Potredsjednik HDZ-a BiH Niko Lozančić smatra da sve dogovore o BiH treba praviti u samoj BiH, jer, kako je rekao, sve što je napravljeno izvan BiH sada pokazuje nefunkcionalnost.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da inostranstvo nije mjesto gdje formalno treba pričati o formiranju vlasti u BiH, ali neformalni i bilateralni susreti i multilateralni razgovori, kojih će biti između šest političkih lidera, mogu pripremiti teren za dogovor po povratku u BiH.

S druge strane, iz SDA BiH poručeno je da će predsjednik ove stranke Sulejman Tihić svoje učešće na stručnoj konferenciji “Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?” iskoristiti da opet inicira razgovore o formiranju Savjeta ministara.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i funkcioneri ove stranke nisu se oglasili u vezi sa očekivanjima od sastanka u Italiji.

 

Srna/Informer.ba