Politika Udarno

Bećirović: ZAVNOBIH i Dayton potvrdili jednakopravnost naroda u BiH

Dejtonski mirovni sporazum potvrdio je tri osnovne stvari utvrđene na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943. godine, a to su međunarodne priznate granice BiH, hiljadugodišnji kontinuitet BiH te ravnopravnost svih naroda koji u njoj žive.

Ovo je danas, kada BiH obilježava Dan državnosti, kazao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović govoreći o temi “Značaj antifašističkih poruka ZAVNOBiH-a za narode BiH i pokušaj negiranja njegovih principa”.

Objašnjavajući tu tvrdnju Bećirović ističe da zbog toga Dayton ne može pobiti ZAVNOBiH jer su na Zasjedanju ZAVNOBiH-a i Daytona potvrđene identične teritorijalne granice, dok je govoreći o priznanju hiljadugodišnjeg kontinuiteta postojanja BiH naglasio da u članu 1. Ustava BiH stoji da BiH ne nastaje u Daytonu, nego nastavlja pravno postojanje po međunarodnom pravu.

“ZAVNOBiH je garantirao i utvrdio potpunu jednakopravnost sva tri bh. naroda i svih drugih građana, što je učinjeno i u Daytonu”, potcrtao je Bećirović.

Dodao je i da je ZAVNOBiH svijetli primjer borbe protiv fašizma, nacionalizma i bratoubilaštva te da poruke i principi ZAVNOBiH-a i dalje žive, ali i da će oni i dalje osmišljavati geopolitički prostor ne samo BiH nego i šire.

Na pitanje novinara zašto se onda, uzimajući sve ovo u obzir, ne obilježava potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bećirović naglašava da nema ništa protiv da se taj datum obilježava kao praznik mira, ali da on nema ništa s državnošću BiH.

“Dan državnosti je praznik zajedništva, zbližavanja, antifašizma i okupljanja bh. građana, jer je tada BiH svrstana na stranu antifašističke tradicije, a na društvenu scenu izbile su nove političke snage”, kazao je Bećirović, ističući svoje duboko uvjerenje da bez obzira  na to što se ovaj dan ne proslavlja u cijeloj BiH, građani BiH njega doživljavaju kao svoj praznik.

Govoreći o tome šta je bila alternativa ZAVNOBiH-u Bećirović navodi da je u januaru 1944. godine zasjedao četnički kongres, nakon čega je BiH imala dvije mogućnosti postati država ravnopravnih naroda ili bi uslijedilo stvaranje tzv. Velike Srbije, a odabrala je ovo prvo.

Podsjetio je i na 20. juli 1993. godine kada je, po njegovim riječima, u Mrkonjić-Gradu održano “nelegalno zasjedanje takozvane Narodne skupštine Republike Srpske”, kada su odluke ZAVNOBiH-a proglašene ništavnima, navodeći da jednonacionalna, paradržavna tijela u međunarodno priznatoj BiH nisu mogla poništiti ono što su antifašisti utvrdili prije 68 godina.

Na kraju je svim građanima BiH, još jedanput, čestitao svijetli datum bh. historije 25. novembar, Dan državnosti BiH.

 

Fena/Informer.ba