Politika

SDS: Javni emiteri u funkciji vladajućih stranaka

Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da su sva tri javna emitera u BiH: FTV, BHRT, ali i RTRS, u funkciji vladajućih stranaka, odnosno SDP-a u FBiH, a SNSD-a u RS-u. 

“Pošto nisu servisi građana nego vladajućih stranaka smatramo da treba što prije pokrenuti inicijativu za promjenu zakonskih rješenja iz ove oblasti i izvršiti kontrolu poslovanja javnih emitera i načine finansiranja”, saopćeno je danas iz ove stranke.

Potrebno je, navode, uspostaviti mehanizam koji će ukloniti svaki politički uticaj na javne servise i spriječiti njihovu zloupotrebu.

SDS upozorava da Upravni odbor i Programski savjet ne treba da budu “ikebane vladajućih struktura, kao što je sada slučaj, nego aktivni učesnici u profiliranju nezavisnih javnih servisa koji će biti u funkciji građana, a ne političkih stranaka na vlasti”.

“Javni servisi postali su sredstvo za političke obračune i svojim programima doprinose produbljavanju krize, netrpeljivosti i ksenofobije u BiH. Ovakvi javni servisi, kakve sada imamo, ne trebaju građanima i ukoliko se što prije ne reformišu ne treba ni da ih plaćaju iz svojih i onako osiromašenih primanja”, stav je ove stranke.

 

Fena/Informer.ba