BiH Vijesti

Poljoprivrednici danas blokiraju prelaz Kamensko

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Kantona 10 najavilo je za danas u 10.00 časova proteste i blokadu graničnog prelaza Kamensko, koja će trajati do ispunjavanja njihovih zahtjeva prema Ministarstvu poljoprivrede Federacije BiH , potvrđeno je iz ovog udruženja.

Predsjednik Udruženja Ivica Karaula izjavio je da poljoprivrednici Kantona 10 protestom i blokadom graničnog prelaza žele izraziti nezadovoljstvo katastrofalnim položajem u kojem se nalaze i izvršiti pritisak na federalnu Vladu i resorno ministarstvo da im se isplati ostatak podsticaja iz 2010. i izvrši korekcija predloženog programa i pravilnika o utrošku sredstava za podsticaje u ovoj godini.

Karaula je rekao novinarima da je jedan od zahtjeva poljoprivrednika u FBiH i smjena ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića – Lijanovića, jer je ministarstvo na čijem je čelu “slijepo” na sve njihove probleme i odgovorno za maćehinski odnos i neizdrživo stanje u kojem se nalaze.

Blokada će biti neprekidna do ispunjenja zahtjeva, radi čega neće biti normalnog saobraćaja preko graničnog prelaza Kamensko izuzev vozila koja imaju prioritet“, poručio je Karaula i dodao da će turisti koji idu u Hrvatsku ili se vraćaju preko ovog prelaza zbog blokade sigurno imati problema u “špici” ljetne sezone.

 

Srna/Informer.ba