BiH Izdvojeno Vijesti

Poljoprivrednici najavili mirne prosvjede 29. augusta ispred parlamenta Federacije

Udruženje uzgajivača koza, ovaca i ostalih u FBiH “Tor” Mostar, uime Asocijacije neovisnih i registriranih farmera, poljoprivrednika i poljoprivrednih udruženja u FBiH zatražilo je od policije da im se odobri mirno okupljanje i javni protest ispred Parlamenta FBiH 29. augusta, kako bi skrenuli pažnju parlamentarca i javnosti na teško stanje u poljoprivredi BiH.

Programom je, kako navode organizatori, predviđeno obraćanje poljoprivrednika i stručnjaka u poljoprivredi kako bi uticali na zakonodavnu i izvršnu vlast da u rebalansu budžeta usvoji njihove prijedloge i izdvoji značajnija sredstva kako bi poljoprivrednici prevazišli ovu tešku situaciju nastalu zbog vremenskih nepogoda (snijega i suše), kao i problemom nastalim vakcinacijom ovaca i koza neregistriranom vakcinom 2009.

Organizator predviđa da će na mirnom okupljanju biti po deset predstavnika poljoprivrednika iz svih deset kantona čiji će predstavnici ukazati na goruće probleme u poljoprivredi.

U ovoj teškoj situaciji molimo nadležne da naše upozorenje ozbiljno shvate i pomognu u njenom prevazilaženju. Također, nadležne institucije za provođenje zakona molimo da poduzmu sve mjere na suzbijanju prevara i nezakonitog korištenja budžetskih sredstava i nesavjesnog ponašanja državnih činovnika, navodi predsjednik Udruženja Dževad Kovač.

Informer.ba