Svijet Vijesti

Poljska danas preuzima predsjedavanje EU

Poljska, koja danas od Mađarske preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskoj uniji, kao prioritete svog prvog mandata na čelu Unije postavila je “evropske integracije kao izvor razvoja i stvaranje bezbjedne i otvorene Evrope“, uz snažnu podršku proširenju na zapadni Balkan.

Prvo predsjedavanje Poljske, koja se EU priključila 2004. biće koncentrisano na poljoprivrednu politiku, energetsku bezbjednost, novi evropski budžet za period 2014-2020. jačanje politike za evropsko susjedstvo, prije svega na istoku i jugu, ali će pokrenuti i debatu o “vrijednostima zasnovanim na učenjima pape Jovana Pavla Drugog“.

Po svim ovim pitanjima unutar EU postoje duboke podjele i Poljska ne očekuje da će zahvaljujući njenom predsjedavanju one biti premošćene, ali sigurno je da je ova država dobro pozicionirana da doprinese njihovom riješavanju.

Prema Lisabonskom sporazumu rotirajuće predsjedavanje je u najvećoj mjeri ceremonijalna funkcija i država koja predsedava uglavnom je zadužena za stvaranje okvira za evropsku agendu i predsedavanje sastancima Savjeta ministara EU.

Sa druge strane, treba imati u vidu da je bivši poljski premijer Jerži Buzek predsjednik Evropskog parlamenta i da je veoma važan sektor finansijskog planiranja i budžeta povjeren Janušu Levandovskom, članu Evropske komisije iz Poljske.

Poljska predsjedavanje EU preuzima u trenutku kada jačaju zabrinutosti da bi sve izraženiji populizam i nacionalizam u nekim od država članica doveo u opasnost proces evropskih integracija, prije svega dovođenjem u pitanje dvije stvari koje mnogi smatraju najvećim evropskim dostignućima – Šengenskog sporazuma i zajedničke valute.

Za razliku od ovih trendova, poljska vlada i građani su izrazito evrofilski nastrojeni i nadaju se da će tokom njihovog predsjedavanja uspjeti da stvore novi talas optimizma u evropskim poslovima.

U skladu sa tim, Poljska je vatreni pristalica “otvaranja Evrope” i nastavka proširenja, pa se Varšava nada da će tokom njenog predsjedavanja biti okončan rad na pristupanju Hrvatske EU, što bi bila polazna tačka za brže evropske integracije ostalih država Zapadnog Balkana.

Statistički podaci potvrđuju raspoloženost Poljske za nastavkom i ubrzanjem procesa proširenja – 74 odsto Poljaka podržava proširenje EU na zapadni Balkan, dok nivo podrške za ovo u čitavoj EU iznosi 47 procenata.

Kada je reč o bezbjednosti, Varšava smatra da sadašnji sukob u Libiji jasno ukazuje na neophodnost stvaranja koordinirane evropske odbrambene strategije i u tom smislu želi da inicira debatu o uspostavljanju Odbrambenih snaga za brzo delovanje koje bi bile zasnovane na takozvanoj “Vajmarskoj borbenoj grupi” koju Poljska, Francuska i Nemačka žele da do 2013. postave kao model budućih evropskih snaga.

U okviru priprema za preuzimanje šestomjesečnog predsedavanja, Poljska je već u Briselu otvorila novi štab u kojem je zaposleno više od stotinu novih zvaničnika.

 

Kurir/Informer.ba

Tags