BiH Vijesti

U ponedjeljak nastavlja se suđenje Iliji Jurišiću

Ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli 1992. godine, biće nastavljeno u ponedjeljak, 28. novembra, pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Suđenje pred novim sudskim vijećem počelo je u julu ove godine, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je Jurišić osuđen na 12 godina zatvora i naložio ponovno suđenje.

Jurišić, koji je optužen za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe, izjavio je na početku ponovljenog postupka da nije kriv za stradanje vojnika JNA u Tuzli 1992. godine i da je u sud došao kako bi “skinuo ljagu sa svog imena i prezimena”.

Odlukom Apelacionog suda, u oktobru 2010. Jurišić je pušten iz pritvora u Beogradu u kojem je proveo tri godine, od hapšenja na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” 11. maja 2007, nakon čega se vratio u Tuzlu.

Jurišiću je 28. septembra 2009. godine prvostepenu presudu izreklo vijeće kojim je predsjedavala sudija Vinka Beraha-Nikićević, a ponovljeno suđenje odvija se pred vijećem kojim predsjedava sudija Dragan Mirković.

Prema optužnici, Jurišić je kao visoki starješina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbjednosti Tuzla, a nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, svim naoružanim jedinicama izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. godine mirno povlačila iz tog grada.

Slučaj “Tuzlanska kolona” pokrenuo je 1999. godine Savez logoraša Republike Srpske.

Srna/Informer.ba