BiH Ekonomija Vijesti

Ponižavaju nas plaćama od 700 maraka

U moru poremećenih stvari u našoj državi nalazi se i odnos vlasti prema zdravstvenim radnicima. U Unsko – sanskom kantonu doktori rade za plaće koje su u istom rangu sa plaćama sekretarica u javnoj upravi. Osobe koje su primorane cijeli život učiti i usavršavati se, od čijeg znanja, relaksiranosti, zadovoljstva i sposobnosti zavise životi svih nas, godinama upozoravaju na loš status i standard, ali uzalud.

Brojni razgovori

Za posljednje dvije godine koliko traje naša borba za osnovna prava, ništa se nije promijenilo. Vodili smo brojne razgovore sa kantonalnim ministrom zdravstva, koji je svojevremeno bio jedan od najžešćih boraca za naša prava, ali sve uzalud. Na posljednjem sastanku Upravnog odbora 16. juna i sam se uvjerio u potpuno nezadovoljstvo radnika u zdravstvu – priča dr. Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata ljekara USK.

S obzirom da nije ispoštovan dogovor, koji je sama Vlada ponudila kao privremeni Sporazum, a na koji su teškom mukom pristali doktori, sada je većina doktora postavila ranije zahtjeve, odnosno povećanje plaće ljekarima na dvije prosječne u Federaciji BiH, odnosno tri prosječne za specijaliste.

Mrtva tačka

Naš najveći problem je što pitanje naših plaća i dodatnih naknada nije sistemski riješeno. Nemamo kolektivni ugovor, odnosno imamo ali on je zastario. U svakom slučaju nismo se pomjerili sa mrtve tačke već pet godina – naglasio je dr. Kurtagić koji najavljuje novu sjednicu Upravnog odbora do kraja mjeseca.

Sve je moguće, pa čak i da se odmrzne generalni štrajk. Zaista je poniženje raditi za 700, 800 KM ili 1.200 KM koliko iznosi osnovna plaća za doktora specijalistu – zaključio je dr. Kurtagić.

 

San/Informer.ba