Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Ponovo odloženo suđenje Mladiću zbog grešaka tužilaštva

Sudsko vijeće Haškog tribunala ponovo je odložilo početak izvođenja dokaza tužilaštva na suđenju ratnom zločincu Ratku Mladiću zbog neblagovremenog objelodanjivanja dokumenata tužilaštva.

Proces koji je, poslije uvodne riječi tužilaca održane 16. i 17. maja, trebalo da se nastavi 25. juna, svjedočenjem prvih svjedoka, odložen je do daljneg, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Razlog novog odlaganja suđenja, kao i prije mjesec dana, je neblagovremeno objelodanjivanje dokumenata koje tužilaštvo namjerava da koristi na suđenju, a po pravilniku suda mora da dostavi na uvid i optuženom.

Odbrana Mladića je prvo 31. maja, a potom i šest dana kasnije, zatražila da saslušanje prvih svjedoka bude odgođeno zbog problema u dobijanju dokaza od Tužilaštva.

Suđenje Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počelo je 16. maja izvođenjem uvodne riječi optužbe.

Prvobitno je bilo planirano da dokazni postupak optužbe počne 29. maja, ali je sudsko vijeće prolongiralo taj datum zbog “grešaka Tužilaštva u objelodanjivanju dokaza”.

 

Srna/Informer.ba