BiH Izdvojeno Vijesti

Ponovo pokrenuto pitanje dvojnog državljanstva

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je na današnjem sastanku sa konzulom Hrvatske u RS Dunjom Jevak ponovo pokrenuto pitanje potpisivanja Ugovora o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom, pitanje zapošljavanja Hrvata povratnika u Srpsku, kao i pitanje prava izbjeglih Srba iz Hrvatske.

Kako je saopšteno iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, tokom prve posjete hrvatskog konzula ovom ministarstvu razgovaralo se o mogućnostima saradnje i rješavanja bitnih pitanja za pripadnike oba naroda.

Rešićeva je podsjetila da je nedavno boravila u dvodnevnoj posjeti uredima za udruge Vlade Hrvatske s ciljem jačanja saradnje vladinog sa nevladinim sektorom.

Jevakpva je istakla da postoji dobra volja za konačno rješenje pitanja dvojnog državljastva i navela da su “vrata Hrvatske za povratak Srba širom otvorena“.

Insistiramo svakako i na provođenju člana tri Zakona o lokalnoj samoupravi, koji se odnosi na nacionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u organima jedinica lokalne samouprave“, rekla je Jevak.

Ona je izrazila nadu da će saradnja konzulata Republike Hrvatske u RS biti dobra sa svim ministarstvima u Vladi RS.

 

Srna/Informer.ba